Welke internet browser is de beste?

Welke internet browser is de beste? Als je deze vraag stelt op een feestje heeft iedereen er wel een mening over. Uiteindelijk wordt je er niet veel wijzer van. Het heeft meer zin om te kijken hoe jij zelf internet gebruikt, en daar de browser bij kiest. Heb jij veel eisen als het gaat om internet browsers? Of gebruik je gewoon de browser die er standaard op zit? Vroeger werd Internet Explorer het meest gebruikt maar tegenwoordig is er veel meer keuze. Welke internet browser moet je nu kiezen? Het is niet zo dat één browser het beste is. Zoals gezegd, dit ligt vooral aan jouw wensen en gebruik. Elke browser heeft zo zijn eigen voordelen.

De meestgebruikte internet browsers

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer. Internet Explorer is nog steeds te gebruiken maar de standaard browser voor Windows 10 is Microsoft Edge geworden. Dit is ook het enige besturingssysteem waar het te gebruiken is. Microsoft Edge heeft een aantal nieuwe functies ten opzichte van Internet Explorer. Zo kun je notities of aantekeningen op elke pagina maken. Ook is er een leesweergave waarbij je het scherm zo kan instellen dat het comfortabel is om te lezen en er geen afleiding in beeld is.

Safari

Dit is de internetbrowser van Apple en staat standaard geïnstalleerd op het besturingssysteem OS X en iOS. Safari is alleen bij Apple-producten te gebruiken. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden met Apple-apparaten. Zo worden je tabbladen onthouden met iCloud en kan je de webpagina’s op elk apparaat openen. Ook is het mogelijk om filmpjes van je internetpagina op een groter scherm af te spelen via Apple TV.

Mozilla Firefox

Firefox is niet ontwikkeld door een bedrijf in tegenstelling tot de andere internetbrowsers. Het wordt ook wel een open source project genoemd en is niet aan een bepaald besturingssysteem verbonden. Hierdoor kun je Firefox op je mobiel, tablet en computer gebruiken. Met Sync worden al je tabbladen, wachtwoorden en bladwijzers onthouden en kun je op elk apparaat openen. Je moet er wel voor zorgen dat je dan op elk apparaat de nieuwste versie van Firefox geïnstalleerd hebt.

Google Chrome

Chrome is de internetbrowser van Google en wordt wereldwijd het meest gebruikt. De browser staat bekend om zijn gebruiksgemak en snelheid. Daarnaast zitten er weinig menu’s of knoppen en zijn er geen overbodige functies. Daarom wordt Chrome ook wel een minimalistische browser genoemd. Hierdoor is het soms lastig om instellingen aan te passen omdat deze niet meteen te vinden zijn. De browser is geschikt voor alle besturingssystemen, ook op mobiele schermen.

Opera

Deze browser is ontwikkeld door Opera Software ASA. Dit is een Noors internetbedrijf. Opera is op alle besturingssystemen te gebruiken, ook op consoles en smartphones. De browser heeft niet een heel groot aandeel vergeleken met andere internet browsers. Dit betekent echter niet dat de browser ook minder goed werkt.

Vergelijking internetbrowsers

De internetbrowsers  vertonen natuurlijk ook overeenkomsten. Onderstaande eigenschappen kun je tegenwoordig praktisch van alle internetbrowsers verwachten.

Uitbreidingen internet browser

Een internet browser is uit te breiden met zogenaamde Add-ons. Zo voeg je extra mogelijkheden toe aan je browser. Een Add-on is bij elke browser toe te passen. Alleen de ene browser biedt hierin meer mogelijkheden dan een ander. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde thema’s die je kan toevoegen of een extensie om advertenties te blokkeren. Dit wordt ook wel een AdBlock genoemd. Zodra je een browser gedownload hebt, check dan de mogelijkheden als je dit belangrijk vindt.

Privacy internet browser

Een internet browser is op een privémodus in te stellen. Zo worden er geen gegevens opgeslagen bij de geschiedenis van je browser. Elke browser heeft deze mogelijkheid maar gebruiken er verschillende termen voor zoals Incognitovenster of Privénavigatie.

Beveiliging internet browser

Bij nieuwe updates wordt de beveiliging van de browser ook verbeterd. Als het bijvoorbeeld gaat om internetbankieren, is de beveiliging van browser zeker van belang. Tegenwoordig zit er nog weinig verschil in de beveiliging van browsers. Bij alle browsers zijn er functies waarbij je wordt beschermt tegen schadelijke websites. Een voorbeeld hiervan is een melding als je op een website komt die verdacht wordt van phishing.

Ouderlijk toezicht op internet

Het is mogelijk om als ouder toezicht te houden op het internetgebruik van je kind. Bij de meeste browsers kan je toegang tot bepaalde sites blokkeren en alleen door een wachtwoord in te voeren kan je deze sites bezoeken. Ook internetproviders hebben mogelijkheden voor ouderlijk toezicht op internet. Misschien heeft jouw provider hier ook wel mogelijkheden in.

Welke internet browser is de beste?

Elke browser heeft zo zijn voor- en nadelen. Internet browsers zijn makkelijk te downloaden en ook net zo snel weer te verwijderen. Je kunt dus gemakkelijk een browser downloaden om te kijken of die aan jouw wensen voldoet. Zelf testen is het devies. Sommige sites werken beter op populaire internetbrowsers, dat kan een reden zijn om die te kiezen.  Snel internet kan soms van invloed zijn op een goedwerkende browser. Last van traag internet? Lees dan deze tips om je internetsnelheid te verbeteren. Of kijk op onze vergelijkingspagina voor verschillende internetabonnementen.