Blokkeren spam levert 11 miljoen dollar boete op

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

De anti-spam organisatie Spamhaus moet een spammer 11 miljoen dollar betalen, omdat het bedrijf diens spamberichten blokkeerde. Dit is althans het oordeel van een Amerikaanse rechter. De uitspraak is echter niet geldig in Engeland en kan daar ook niet worden uitgevoerd. Anti-spam aanbieders zijn teleurgesteld dat het Amerikaanse rechtssysteem op zo’n manier misbruikt kan worden.

Spambedrijf e360insight had Spamhaus vanwege het hanteren van “illegale zwarte lijsten” aangeklaagd. Daar was de Amerikaanse rechter het mee eens. Naast de geldboete moet de anti-spam organisatie er ook voor zorgen dat geen enkele e-mail van e360insight wordt geblokkeerd, vertraagd, veranderd of op een andere manier gehinderd. Verder moet Spamhaus haar excuses aanbieden

Spamhaus had niet de moeite genomen om zich tegen de spammer te verdedigen. Aangezien spammen in het Verenigd Koninkrijk verboden is, kan een Amerikaanse rechter niet oordelen dat een Britse organisatie Amerikaanse spam niet meer mag blokkeren. Dit is in strijd met de Engelse wet die zegt dat spammers geen spam mogen versturen.