Brein komt met voorlichting en verwijdertool

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Ouders kunnen bestanden wissen

Stichting Brein begint een voorlichtingsoffensief rond illegaal downloaden expliciet gericht op ouders. Controversieel element is een gratis programma dat een computer scant op illegale inhoud en gevonden bestanden naar wens laat verwijderen.
Op 22 september wordt het programma Digital File Check beschikbaar gesteld, omdat volgens Brein ouders niet weten wat hun kinderen van Internet binnenhalen en de gevaren niet onderkennen.
Brein waarschuwt in een foldertje dat ouders aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het downloadgedrag van hun kinderen. Nog los van die juridische verantwoordelijkheid houdt p2p-technologie nog meer gevaren in: zo is er het risico van virusbesmetting, een gevaar dat persoonlijke gegevens met de wereld worden gedeeld en de kans dat onschuldig klinkende bestanden als ‘K3’ en ‘Winnie the Pooh’ eigenlijk porno bevatten.
Brein adviseert ouders om met hun kinderen te praten over deelnetwerken en om een demonstratie te vragen wat er precies gedeeld wordt. “Wijs uw kinderen erop dat het niet eerlijk is dat die favoriete artiest niet betaald krijgt”, stelt de folder. Daarna wordt verwezen naar de site Pro Music, waar legale alternatieven worden opgesomd.
Het programmaatje Digital File Check, dat later deze maand via een speciale website te verkrijgen zal zijn, scant de computer op de aanwezigheid van p2p-software en gedownloade muziek en films.
Woordvoerder Wouter Rutte van de NVPI meldt dat voor de detectie van uitwisselingsprogramma’s een database wordt benut, die de meestgebruikte daarna herkent. Vervolgens scant Digital File Check alle schijven op film- en audiobestanden, waarbij het naar de extensie kijkt.
Als er bestanden in gedeelde mappen worden waargenomen, krijgt de gebruiker daarvan een overzicht en is er de mogelijkheid die bestanden te verplaatsen of te wissen. De scan kan geen onderscheid maken tussen legale of illegale bestanden; gebruikers bepalen zelf wat er met gevonden bestanden moet gebeuren.
“Op geen enkel moment, ook niet bij het binnenhalen van updates voor Digital File Check, wordt er informatie naar derden verzonden”, benadrukt Rutte.