Britney en Paris hebben wormen

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

De combinatie van van spam en social engineering krijgt momenteel een flinke boost. Zo hopen e-criminelen hun malware sneller te verspreiden. Panda Software registreerde de afgelopen dagen opvallend veel voorbeelden.

Het meest recente geval betreft een e-mailwaarschuwing met als onderwerplijn ‘Worm alert!’ of ‘Spyware Alert’. Die waarschuwingen zijn een dekmantel voor de verspreiding van de Nurech.Z worm. Om de boodschap geloofwaardiger te maken worden betrouwbaar klinkende namen als ‘Custommer Support’ als afzender gebruikt.

In een ander geval worden foto’s van Britney Spears als lokaas gebruikt. De onderwerplijn luidt: “Britney spears naked pussy & paris Hilton” of “Hot pictures of Britiney Speers”. Wie de e-mail opent, krijgt erotische foto’s van de zangeres geserveerd. Maar wanneer die foto’s aangeklikt worden, wordt een worm en andere malware op de computer geïnstalleerd.

Een derde voorbeeld maakt gebruik van pornoster Jenna Jameson met hetzelfde resultaat als bij Britney en Paris.

Minder erotisch, maar even verleidelijk: een e-mail die een beta aanbiedt van Internet Explorer 7. De link naar de download zorgt er echter voor dat de Grum.A worm geactiveerd wordt.

De combinatie spam en social engineering levert twee resultaten op aan e-criminelen. De malware wordt massaal verspreid waardoor kansen op succes aanzienlijk stijgen. Ten tweede hoeven ze geen bijlagen toe te voegen. Die worden immers steeds vaker gedetecteerd door antimalwaresoftware.

Gebruikers die willen weten of hun systeem is aangetast door deze of andere malware, kunnen grtais gebruik maken van TotalScan via onderstaande link.