Broncode Diebold stemcomputers weer uitgelekt

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

De code van de Amerikaanse stemcomputerfabrikant Diebold is weer uitgelekt, ondanks toezeggingen van het bedrijf dat het haar stemcomputers beter zou hebben beveiligd. De informatie kwam onlangs in handen van een bekende criticus. Begin 2003 lekte er ook al broncode van Diebold’s machines uit.

Niet zolang geleden toonde professor Edward Felten aan dat de stemcomputers van Diebold eenvoudig te hacken zijn. Samen met twee studenten lukte het om kwaadaardige programma’s op de stemcomputer te plaatsen. Ze ontwikkelden een virus om de stemcomputers aan te vallen. De fabrikant beloofde beterschap en liet weten dat het de beveiliging van haar produkten onder handen had genomen. Het feit dat vertrouwelijke broncode opnieuw is uitgelekt, is dan ook geen goed teken zegt professor Avi Rubin.

Het eerste lek zou Diebold een lesje moeten hebben geleerd om haar eigen broncode beter te beveiligen. “Gegeven de vernederende ervaring die dit veroorzaakte, zou je toch denken dat ze beter hun best zouden doen om het te beschermen”.De FBI onderzoekt momenteel de zaak om stemmers en politici te garanderen dat tijdens de komende verkiezingen de stemmen en uitslag veilig, nauwkeurig en betrouwbaar zijn.