Bug leidt tot uitstel Update 1 Windows 8.1 voor bedrijven

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

Microsoft heeft de distributie van Update 1 van Windows 8.1 tijdelijk opgeschort vanwege een probleem met het ophalen van volgende patches.

Update 1 voor Windows 8.1 werd dinsdag officieel vrijgegeven en ingevoerd in het Windows Update mechanisme voor automatische verspreiding. Vooral in de zakelijke wereld wordt er naar uitgekeken. Een aantal aanpassingen moet het werken met muis en toetsenbord verbeteren. Zeker in een zakelijke omgeving is het gebruik van muis en toetsenbord nog standaard.

Microsoft heeft echter de verspreiding van de Update 1 onder zakelijke contracten tijdelijk gestaakt. De update 1 blijkt een bug te bevatten die het onmogelijk maakt vervolgens nieuwe (beveiligings) patches te installeren via Windows Server Update Services (WSUS). De bug moet eerst worden hersteld voordat de distributie weer op gang wordt gebracht.

Nog geen goede oplossing beschikbaar
De bug doet zich voor bij organisaties die WSUS gebruiken over een beveiligde HTTPS-verbinding, maar zonder dat TLS 1.2 is geactiveerd. In dat geval verhindert update KB 2919355 dat er een verbinding met de WSUS wordt opgezet. Microsoft werkt aan het wegwerken van de bug, maar heeft nog niet aangegeven wanneer de patch klaar is. Voor organisaties die de update al geïnstalleerd hebben, is het probleem te omzeilen door TLS1.2 te activeren of door HTTPS tijdelijk te deactiveren.