Canadese popzangeres nu ook in hall-of-fame van virusschrijvers.

  • Bron (c) 2003, VirusAlert

De Canadese popzangeres Avril Lavigne mag zich na Anna Kournikova, Jennifer Lopez, Shakira en Britney Spears scharen in de rij van artiesten waar een virus aan is gewijd.

Gingen de voorgaande virussen verscholen achter fan-mail of spannende foto`s, welke na opening van het mailtje zorgde voor de infectie,
in het geval van Avril Lavigne is het effect directer. Na infectie wordt een link aangebracht in de startpagina van de browser.
Ongewild kan Lavigne zich “verheugen” op grote aantallen bezoekers indien het virus wijd verspreid raakt.

Het Livra-virus (omgekeerd geschreven: “Avril”) kan zich via e-mail verspreiden en is daarmee een mass-mailer.
Daarnaast verstopt het zich onder aantrekkelijke naamstellingen in de gedeelde mappen van o.a. Kazaa en ICQ.
De kans op infectie is dus groot. VirusAlert adviseert voorzichtig te zijn met het delen van bestanden in zijn algemeenheid.
Ge-downloade bestanden dienen altijd te worden gescant met up-to-date antivirussoftware.

Even zo belangrijk is het updaten van de Microsoft Outlook software. Net als veel andere virussen maakt Livra gebruik van gaten in de Microsoft software. Deze gaten kunnen ervoor zorgen dat de e-mailbijlage automatisch wordt geopend in de voorbeeldweergave van het veelgebruikte e-mailprogramma. Updaten van de software gaat eenvoudig via de website http://windowsupdate.microsoft.com en/of via de speciale update functie binnen de Windows-software.