China gaat samen met Engeland en de VS spam bestrijden

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

De Chinese overheid gaat samen met Groot Brittanië en de Verenigde Staten spam bestrijden. Het land heeft hiertoe het London Action Plan ondertekend.

Het aansluiten van China is het gevolg van maandenlange onderhandelingen. De samenwerking werd maandag door het Engelse Department of Trade and Industry (DTI) bekendgemaakt.

Volgens de DTI komt 20 procent van alle spam uit China. Hiermee komt het land op de tweede land van spamnaties. Nummer één is Amerika. “We willen al erg lang dat China deelneemt, zeker gezien de grote hoeveelheid spam die vanuit dat land wordt verstuurd”, zegt de Britse Minister Alun Michael, die mede e-commerce in zijn portefeuille heeft.

Het London Action Plan is in oktober 2004 in het leven geroepen om spamruns te analyseren en de verstuurders aan te pakken. Tevens moet het plan communicatie tussen landen verbeteren zodat ongevraagde, commerciële e-mail sneller kan worden aangepakt.

In februari werd een grote actie uitgevoerd onder dertig deelnemende landen, onder de naam Spam Sweep. Tijdens die actie werden er 300.000 spammails geanalyseerd, wat resulteerde in 300 onderzoeken, welke nu nog lopen.
Spam Zombies

Tevens loopt er nu een campagne genaamd Spam Zombies. Binnen dit kader worden er meer dan drieduizend internetproviders aangeschreven waarin wordt aagedrongen zombiepc’s in het netwerk te weren dan wel te verhelpen. Zombiepc’s zijn pc’s die gebruikt worden door spammers om hun stortvloed aan mail te versturen, vaak zonder medeweten van de eigenaar van die pc.

Ook Nederland is actief in de bestrijding van zombie-computers. Zo werkt de Opta samen met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) om providers te wijzen op de aanwezigheid van dergelijke pc’s binnen hun netwerk.

Telecomautoriteit Opta deed onlangs nog een inval bij Megaprovider, het bedrijf van Martijn Bevelander, vanwege tientallen spamruns. In maart vorig jaar betaalde Bevelander nog 25.000 dollar aan de FTC vanwege zijn betrokkenheid bij spampraktijken.

Bron: webwereld