CleanPort Mailview November: Spam-% neemt af ondermeer door de explosieve uitbraak van Sober.x

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Spam distributie daalt ook door het oprollen van een zombie-netwerk.

Uit de mailview van Cleanport blijkt dat 67 % van het totaal aantal gescande e-mail in november is aan te merken als spam.
Bijna het laagste percentage van dit jaar. Alleen de maand april scoorde lager met een percentage van 66 %. Een opmerkelijke daler.
Vooral omdat de maand oktober zelfs het hoogste maandelijkse percentage (79%) weergaf van het jaar 2005.

Volgens CTO Jeroen Oostendorp heeft dit lage percentage te maken met het onlangs opgerolde netwerk van zombiecomputers. “Sinds de nationale recherche vorige maand drie Nederlandse verdachten heeft aangehouden, zie je een duidelijk zichtbare daling van het aantal spam-berichten”.

Opvallende verschijning op het virustoneel is de nieuwe mass-mailer W32.Sober.X.
Deze nieuwe variant uit de bekende Sober-familie is grotendeels verantwoordelijk voor het hoge percentage e-mails voorzien van een virus. CleanPort signaleerde als eerste deze zeer gevaarlijke uitbraak in de categorie “medium risk”.
Van het totale e-mail aanbod e-mails in november bevatte 16,53 % een virus. In oktober herbergde slechts 1 % van de mail een virus.
Een opmerkelijke toename die aangeeft hoe slecht veel systemen nog beveiligd zijn. CleanPort pleit voor meer aandacht onder het bedrijfsleven en providers voor centraal beheerde oplossingen die direct in staat zijn om nieuwe uitbraken preventief te weren.

U kunt de CleanPort Mailview gratis downloaden & bekijken via de volgende link; (pdf)
klik hier