CleanPort: Nieuw spamrecord in augustus

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Het gemiddelde percentage spam in de maand augustus is uitgekomen op 93.1 procent. Hiermee is het record uit de maand februari verbroken toen 90.4 procent werd gemeten.

Het laatste weekend van augustus levert een absoluut record op: 97 van alle 100 mailtjes bevatte spam! Sinds 2001 is er in Nederland nog nooit zo’n hoog spampercentage gedurende het weekend gemeten. De belangrijkste oorzaak voor de recordhoogte aan spam in augustus zijn de vakanties. Daardoor is er relatief minder legitiem gemaild waardoor het aantal legitieme e-mails in verhouding meer daalde dan het aanbod van spam in deze maand.

De hoeveelheid spam nam in de eerste maand en tweede maand van 2007 al enorme proporties aan. Negentig procent van alle gefilterde mail bevatte in januari een spambericht. Het aandeel spam steeg in februari tot 90.4 procent. Vervolgens daalde in maart het gemiddelde percentage spam naar 88.6 procent. In april was een lichte stijging waarneembaar naar 90,3 procent. In mei is dit percentage weer gedaald naar 84.9 procent, om in juni 3.4 procent te stijgen naar 88.3 procent. Vorig maand weer een stijging naar 90,4 en in augustus de derde opeenvolgende stijging naar ruim 93%!

PDF- en URL-spam neemt toe

Het gebruik van URL-spam neemt nog steeds toe. Deze vorm van spammen wordt zichtbaar populairder onder spammers. URL-spam zijn e-mailberichten met daarin een URL van een legitieme site waarop afbeeldingen kunnen worden opgeslagen. Als de ontvanger de URL in de mail aanklikt dan komt hij terecht op sites als imageshack, Flickr of andere sites waarop gebruikers (vaak gratis) foto’s of afbeeldingen kunnen opslaan. De afbeelding waarnaar gelinked is verandert vervolgens in één van de overbekende spam-mailtjes voor Viagra, aandelen of horloges. Een veel voorkomende PDF-spam is een e-mail met de header “Invoice” en als bijlage een PDF-bestand waarin wordt gesuggereerd dat het om een verzonden rekening gaat. De bijlage bevat echter een ‘persbericht’ met belangrijk nieuws van de TM Media Group Inc. Dit bedrijf staat genoteerd aan de beurs van Frankfurt en de spam is gericht op het opdrijven van de koers van het betreffende aandeel.