Computerworm infecteert Skype-gebruikers

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

Een nieuwe computerworm teistert gebruikers van internetbelsoftware Skype. Het stuk malware heeft als doel om computers te ‘gijzelen’.

Gebruikers krijgen van andere Skype-leden een priveboodschap met een link. Als zij op deze link klikken, wordt de worm geinstalleerd en is de pc onbruikbaar. De enige manier om dan nog toegang te krijgen tot de computer, is door een bepaald bedrag aan ‘losgeld’ te betalen.

Ondertussen logt de worm in onder de Skype-naam van de eigenaar van de pc en begint de kwaadaardige link aan iedereen in de contactenlijst te versturen. Volgens beveiligingsbedrijf Sophos is de worm een variatie op de bekende Dorkbot-worm die eerder de ronde deed op sociale netwerken als Twitter en Facebook.

De ontwikkelaar van Skype heeft laten weten bezig te zijn met een oplossing voor dit beveiligingsprobleem. Het bedrijf, inmiddels onderdeel van softwaregigant Microsoft, adviseert gebruikers om altijd de nieuwste versie van het programma te gebruiken. Daarnaast wordt aangeraden om nooit op verdachte links te klikken, ook niet als ze afkomstig zijn van een bekende.

Met dank aan Telegraaf.nl