Cybercriminelen richten zich steeds meer op Apple

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Cybercriminelen hebben het steeds meer op gebruikers van Apple Macintosh gemunt. Dat blijkt uit het Security Report 2008 van computerbeveiliger Sophos.
Sophos ontdekte al eerder kwaadaardige software, de zogenoemde malware, voor Macs. Deze werd tot voor kort alleen toegepast door onderzoekers. Hackers richtten zich traditioneel meer op slecht beveiligde pc’s met Windows. Aan het eind van vorig jaar bleek al malware voor de Mac te bestaan, geschreven door hackers met financiële motieven. In november 2007 zijn voor het eerst versies gevonden van de kwaadaardige trojan OSX/RSPlug. Deze trojan is ontworpen om de identiteit van gebruikers te stelen of gevoelige informatie te ontfutselen; phishing.

Volgens Sophos is het probleem met malware voor de Mac nog klein in vergelijking met Windows, maar moeten Mac-gebruikers dit gevaar niet onderschatten en hun Apple goed beveiligen. Sophos verwacht verder dat hackers zich ook zullen gaan richten op nieuwe mobiele technologieën en WIFI-toestellen, zoals de Apple iPhone.