De belangrijkste verwachtingen voor 2007 door Symantec

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

De belangrijkste verwachtingen voor 2007

o Komend jaar verwacht Symantec een toename van bedreigingen in Microsoft Vista, bedreigingen in Web 2.0-technologie, en binnen technologieën die zijn gericht op jongeren.

o Symantec vindt het bemoedigend dat Microsoft de verantwoording neemt door de beveiliging van het nieuwste besturingssysteem Windows Vista, te verbeteren. Symantec meent echter dat klanten veiliger zijn als zij de keuzevrijheid hebben en de beveiligingsfuncties van Symantec en andere onafhankelijke beveiligingsleveranciers kunnen gebruiken, die worden uitgevoerd bovenop het Windows-platform. Symantec verwacht dat de nieuwe functies en veranderingen van de broncode van Windows Vista, gecombineerd met intensievere aandacht van beveiligingsonderzoekers, nog niet eerder gesignaleerde aanvallen gaan opleveren.

o Interessante beveiligingstrends waarbij Web 2.0-technologieën worden gebruikt, geven aan dat aanvallers komend jaar belangstellend en gemotiveerd zullen zijn.

o Door gebruikers gemaakte content bevat mogelijk browser exploits, ongewenste advertenties (splogs) of koppelingen naar kwaadaardige websites, of kan malware of spyware verspreiden.

o Naarmate het gebruik van webservices en syndicated contentmodellen toeneemt, ziet Symantec ook nieuwe beveiligingsproblemen ontstaan. Perl.Santy was ongeveer het eerste malwarevirus dat effectief gebruik wist te maken van een webservice (Google Search) om kwetsbare hosts te vinden, die vervolgens werden geïnfecteerd.

o Zogenaamde AJAX-toepassingen (een nieuwe ontwikkeltrend in webtoepassingen) zorgen voor een betere en contentrijke gebruikerservaring. De hoeveelheid gegevens die op AJAX-gebaseerde toepassingen kunnen opslaan in de browser heeft echter een grote impact op de privacy. Bovendien kunnen potentiële aanvallers de code van AJAX-toepassingen beter bestuderen en mogelijk kwetsbaarheden vinden die ze vervolgens kunnen gebruiken in verschillende soorten aanvallen.

o On-linegames voor meerdere spelers worden in toenemende mate geconfronteerd met bedreigingen die specifiek gericht zijn op het ontvreemden van tekst, muziek, art work, etcetera (zogenaamde game assets) binnen de game community. Nummer vier op de lijst van meest voorkomende, nieuwe kwaadaardige codefamilies in de eerste helft van 2006 was de Detnat-familie, die een trojan downloadt die is ontworpen om game assets van het populaire Koreaanse spel Lineage te ontvreemden.

o De technologieën die de jongeren van vandaag omarmen, zoals instant messaging en text messaging, zullen waarschijnlijk een nieuw speelveld worden voor on-linebedreigingen. Jongeren beschikken over technologische vaardigheden, maar niet noodzakelijkerwijs over levenservaring, waardoor zij ontvankelijk zijn voor on-linefraude. Zij moeten zich meer bewust worden van specifieke bedreigingen.