De TOP 10 van opgespoorde virussen door de Panda ActiveScan in Oktober.

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

Virusontwikkelaar Panda Software, business partner van VirusAlert, heeft zijn top 10 van meest gedetecteerde virussen vrijgegeven. Deze virussen werden opgespoord door de Panda ActiveScan , de gratis online virusscanner.

Gedurende deze periode zijn er aan aantal nieuwe en gevaarlijke virussen opgedoken zoals W32.BugBear . Deze heeft Klez.I al snel van de 1ste plaats verdrongen als één van de meest actieve en gevaarlijke virussen.

In meer dan 20% van de infecties bleek W32.BugBear de oorzaak te zijn. De achterliggende reden van dit “succes” is te wijten aan de opbouw van de worm. W32.BugBear maakt hierbij gebruik van ‘social engineering’ technieken. Gebruikers ondervinden moeilijkheden bij de identificatie van het virus omdat zowel de e-mail als de attachment voorkomen in uiteenlopende “vermomingen”. Deze worm maakt gebruik van de zwakheden van Microsoft Internet Explorer. Zo begint hij automatisch te lopen wanneer een e-mail wordt gelezen in het Preview Venster.

Op de tweede plaats komt W32.Klez , één van de meest gevaarlijke en persistente virussen. Net zoals W32.BugBear maakt dit virus gebruik van de zwakheid van Microsoft Internet Explorer.

W32.BugBear , een Trojaans virus registreert al de handelingen op het toetsenbord. Dit virus verschuilt zich in bestanden met een dll extensie. Deze bestanden worden gecreëerd door Bugbear van zodra de computer geïnfecteerd is.

De rest van de virussen die deel uitmaken van de Top 10 zijn slechts geregistreerd in 5% van de gevallen. Op de vierde plaats komt Elkern.C, een gevaarlijke code geïnstalleerd op geïnfecteerde computers door W32.Klez . De vijfde en zesde plaats worden ingenomen door 2 varianten van W32.Opaserv , die door hun ongewone manier van verspreiding op het Internet behoren tot één van de meest bekende virussen.

En last but not least vinden we aan de staart van de oktoberlijst oude bekende zoals W32.Nimda , Magistr, W32.Sircam en Klez.C.