Een op de drie ICT-werknemers last van RSI

  • Bron (c) 2002, Nu.nl

“Werken in de ICT-branche is slecht voor de gezondheid.” Dit melden de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond in de Telegraaf. Aanleiding van deze uitspraak is een “schokkend” arbo-onderzoek naar RSI (Repetitive Strain Injury).

Uit het onderzoek is gebleken dat één op de drie ICT-werknemers last heeft van RSI. Spierpijn, pijnlijke nek en schouders, vermoeide handen en vingers zijn de meest voorkomende klachten van RSI.

Dertien procent van alle WAO-gevallen in de ICT-sector wordt veroorzaakt door RSI. Bijna de helft van alle ICT-werknemers die door RSI in de WAO belanden is jonger dan 35 jaar.

RSI ontwikkelt zich in meestal in drie fases:

In de eerste fase heeft men last van een licht tintelende en vermoeide nek, schouders, handen of polsen. Deze klachten worden vaak niet serieus genomen en gaan over na een goede nachtrust.

In de tweede fase blijft de vermoeidheid uit de eerste fase voortduren en de pijn begint nu hinderlijk te worden. Ook begint krachtverlies op te treden. De klachten verdwijnen pas na een lange rustperiode (bijvoorbeeld vakantie).

In de derde fase blijft de pijn steeds voortduren. De nachtrust wordt verstoord. Vaak treden nu zwellingen op (pols, arm) en huidskleur en huidtemperatuur veranderen. Het oppakken van een kopje is al pijnlijk. Werken wordt onmogelijk geacht.

Alarmerend

De vakbonden vinden de uitkomsten van het onderzoek alarmerend en willen snel dit probleem aanpakken. Maar werkgeversvereniging Nederland ICT stelt dat er al voldoende maatregelen worden getroffen om RSI te bestrijden.