Eerste Valentijnsvirus duikt op in Amerika

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

(via Zibb.nl) Het eerste Valentijnsvirus is donderdag in Amerika opgedoken. Het computervirus, weliswaar lastig maar met laag risico, vermomt zich als een e-card opgeslagen in een flashbestand. Naar verwachting verspreidt het virus zich vanaf vrijdagochtend langzaam in Europa.

Dit melden de makers van de website virusAlert.nl. De tekst van het besmette bericht, evenals de onderwerpsregel worden wisselend gekozen. Enkel de naam van het bijlagebestand is constant, dit is “valentinecard.exe”. Het virus wordt geactiveerd door het genoemde bijlagebestand te openen.
VirusAlert betitelt het virus, genaamd W32/Admirer@MM, als lastig. Het virus is op twee aspecten innovatief: de wijze van verzending, via MAPI en de polyformische eigenschappen: de genoemde onderwerps- en berichtnaamstelling.

Directe schade valt mee
De directe schade van het virus valt mee, het verricht wat aanpassingen in de registry en het installeert een tweetal bestanden op het systeem. Verdere schade als bestandsverwijdering etc. worden door dit virus niet verricht. Ook maakt het virus geen gebruik van ‘gaten’ in de Microsoft software. Systeem- en netwerkbeheerders wordt geadviseerd om tijdelijk binnenkomende mailtjes voorzien van een bijlagebestand genaamd “valentinecard.exe” te verwijderen.