Eerste virus voor Sony rootkit opgedoken

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

De anti-kopieerbeveiliging van Sony voor sommige audio-cd’s levert problemen op. De software gebruikt rootkit technologie om de aanwezigheid van kopieerbeveiliging in het systeem te verbergen. Vandaag werd door Kaspersky Lab een backdoor programma ontdekt dat de rootkit technologie misbruikt. Dit is het eerste kwaadwillige programma dat de DRM software van Fast4Internet misbruikt. DRM software wordt door Sony BMG gebruikt als kopieer-beveiliging op CDs die al enige tijd in de markt in omloop zijn.

Kaspersky Lab classificeert het programma in de Backdoor. De verdachte code (Win32.Breplibot-familie – backdoors) is als spam-mail met een fotobijlage verstuurd. Zodra de gebruiker de bijlage opent om de foto te bekijken, zal de backdoor-code de PC van de gebruiker binnendringen. Breplibot.b is een bestand van 10240 bytes groot, verpakt met UPX compressie technologie. Wanneer het bestand wordt geopend, kopieert de backdoor zichzelf als het bestand $SYS$DRV.EXE of als $SYS$XP.EXE. Het programma kan zich als rootkit op het systeem verbergen.

De backdoor-activiteit zal verborgen worden indien de DRM bescherming, zoals die op sommige Sony Audio CDs aanwezig is, is geïnstalleerd op de pc van de gebruiker. Kaspersky Lab waarschuwt voorzichtig te zijn met het openen van e-mails van onbekende afzenders, of het openen van verdachte bijlagen.