Eerste virussen voor Windows Vista ontdekt

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Er zijn virussen ontdekt voor het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Het gaat om een type virus dat misbruik maakt van een lek in Monad, het command shell-component van Vista.

De virussen zijn eind juli gemaakt door een hacker die zich de ‘Second Part To Hell’ noemt. Mikko Hyppönen van het beveiligingbedrijf F-Secure denkt dat het gaat om de Oostenrijkse hacker Mario. Hij zou uitmaken van de hackersgroep Ready Ranger Liberation Front.

In een verklaring legt de hacker uit dat Monad lijkt op Bash (bourne again shell) van Linux. “Dat betekent dat een groot aantal opdrachten en functies hiervandaan uitgevoerd kan worden. Wij zijn hierdoor in staat een enorm aantal complexe scripts te schrijven, zoals we voor Linux doen.”

Volgens Hyppönen zijn de virussen relatief onschadelijk, maar kunnen ze dienen als uitgangspunt voor meer destructieve virussen. Hij raadt aan om Monad standaard uit te schakelen.
Microsoft bracht vorige week de eerste bètaversie van het besturingssysteem uit. De definitieve versie van Vista moet in de herfst van 2006 op de markt komen.