Engelse cybercriminelen voor jaren vast

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

In Groot-Brittanië is gisteren de 29-jarige David Levi door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel. Dit is de eerste serieuze veroordeling in Groot-Brittannië voor phishing.
Levi, die samenwerkte met zijn broer en een IT-expert verzonden phishing-mails naar gebruikers van eBay met het verzoek hun accountgegevens via een perfect nagemaakte site prijs te geven. Zij zochten hun slachtoffers met grote zorgvuldigheid uit. Daarbij stolen ze alleen de identiteit van mensen met een betrouwbare eBay-historie.

De fraudeurs gebruikten de identiteit van de aanbieders om dure laptops en designerhorloges aan te bieden welke vervolgens nooit werden geleverd. De opbrengst van deze vorm van fraude wordt geschat op 290.000 euro.
Ondertussen wacht Nederland nog af wanneer de drie recent opgepakte beheerders van een omvangrijk botnet voor de rechter moeten verschijnen. Pas dan zal duidelijk worden of de onlangs aangenomen wet Computercriminaliteit II effectief is.

Voor de rechter in Groot Brittanië maakte het niet uit of de fraude gepleegd was door phishing. Hij veroordeelde de mannen gewoon op basis van fraude. David Levi kreeg vier jaar cel, zijn broer moet 21 maanden zitten terwijl IT-expert Daniel Lett twee jaar de bak in gaat.

Eerder veroordeelde een Engelse rechter twee Amerikanen die door middel van phishing aan de benodigde gegevens kwamen om valse creditcards na te maken. Het Russische misdaadsyndicaat dat erachter bleek te zitten, is tot op heden niet zo gemakkelijk te pakken.
Redactie Computable