Europa domineert op het gebied van spam

  • Bron (c) 2010, VirusAlert

Het Global Threat Rapport van Trend Micro, laat een groei zien van het aantal spamberichten tussen januari en juni 2010. Europa kent, vergeleken met Noord- en Zuid-Amerika en Azië, de grootste groei. Wereldwijd staan commerciële, gezondheids- en medische spam garant voor 65 procent van het totaal. HTML spam is de meestgebruikte techniek onder spammers.

Trends met betrekking tot webgebaseerde dreigingen
Volgens het rapport groeiden kwaadaardige URLs van 1.5 miljard in januari tot meer dan 3.5 miljard in juni. De meeste kwaadaardige URLs waren afkomstig uit Noord-Amerika, terwijl de meeste slachtoffers van malware infecties in Azië zijn te vinden.

Trends met betrekking tot bestandsgebaseerde dreigingen
TrendLabs, Trend Micro’s wereldwijde netwerk van ‘Threat Intelligence’-experts, verwerkt dagelijks ongeveer 250.000 samples. Recente schattingen tonen aan dat er elke dag meer dan 60.000 nieuwe malware samples bijkomen.

Trojans vormen 60 procent van de nieuwe signatures. Zogenaamde ‘Backdoors’ en Trojan-spyware, vaak gedefinieerd als crimeware of malware, staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. De meerderheid van Trojans leiden naar datadiefstal malware.

India en Brazilië kennen de meeste computers die onderdeel uitmaken van een botnet om malware te verspreiden, in te breken of spam te verzenden. Botnet beheerders verdienen hiermee miljoenen euro’s.

Trends in het bedrijfsleven
Als het gaat om malware infecties in het bedrijfsleven, bezet de onderwijssector de eerste plek in 2010, bijna 50 procent van alle malware infecties komen voor bij scholen en universiteiten. De overheid en de technologiesector staan beide garant voor n detien procent van alle malware infecties.

Roemruchte dreigingen
Het rapport laat zien dat ZeuS en KOOBFACE de meeste impact hebben gehad in de eerste helft van 2010. ZeuS is ontwikkeld door een Oost-Europees crimineel netwerk en is erop gericht de bancaire inloggegevens en andere persoonlijke data van gebruikers te stelen.

Het KOOBFACE botnet is tot nu toe berucht als de grootste bedreiging voor sociale netwerken. Eerder dit jaar wezen experts van TrendLabs erop dat KOOBFACE hun botnet steeds update waarbij de architectuur van het botnet steeds werd aangepast, nieuwe binaries worden toegevoegd en de functies van het botnet worden verbonden aan andere binaries. Ook namen ze maatregelen om ervoor te zorgen dat beveiligingsonderzoekers en de autoriteiten ze niet konden monitoren en uit de lucht halen.

Andere kwetsbaarheden
Ook in applicaties zitten kwetsbaarheden. Het Trend Micro rapport toont een totaal van 2552 veelvoorkomende kwetsbaarheden. Hierbij komen de gevallen nog die aan vendoren worden gerapporteerd en daardoor niet extern gepubliceerd worden.
Door deze kwetsbaarheden in applicaties hoeven gebruikers alleen een kwaadaardige site te bezoeken om met malware besmet te raken. Servers lopen ook gevaar als cybercriminelen gebruik maken van kwetsbaarheden die niet gepatched zijn.

Cloudgebaseerde bescherming
Het Trend Micro Smart Protection Network biedt geavanceerde bescherming vanuit de cloud en blokkeert zo bedreigingen voordat deze schade kunnen aanrichten. Het Smart Protection Network behandelt elke 24 uur, 45 miljard potentiële bedreigingen, het blokkeert 5 miljard bedreigingen en verwerkt dagelijks 2.5 terabyte aan data. Gemiddeld zijn elke dag 80 miljoen gebruikers aan het systeem verbonden.

Het netwerk maakt gebruik van in de cloud technologie en gedragsanalyse om combinaties van web, e-mail en bestandsdreigingen te correleren ten einde vast te stellen of ze kwaadaardig zijn. Door verschillende componenten van een dreiging te correleren en zijn database steeds te updaten, kan Trend Micro real-time reageren en directe automatische bescherming bieden tegen e-mail-, bestands- en webdreigingen.