F-Secure pleit bij ICANN voor veiliger online bankieren

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Nieuw voorstel voor financiële instellingen met domeinnamen als .bank of .safe

ICANN, de organisatie die wereldwijd internetdomeinnamen coördineert, zou volgens F-Secure domeinnamen als .safe, .sure of .bank moeten introduceren. Deze domeinnaam mag vervolgens alleen door geregistreerde banken en andere financiële organisaties worden gebruikt.

Vergeleken met de eerste helft van 2005, is online fraude in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk al met 55 procent gestegen. En volgens de gegevens van het CBS lag in 2006 het aantal rekeningen in Nederland, waarmee internet bankieren mogelijk is, rond de 7,3 miljoen. Wanneer ICANN domeinnamen als .safe, .sure of .bank in het leven roept die alleen door geregistreerde, financiële instellingen kunnen worden aangevraagd, kan men de softwarebeveiliging hierop beter afstemmen. Mikko Hyppönen, Chief Research Officer van F-Secure, zegt hierover: “Een domeinnaam als .safe zal een criminele organisatie er niet van weerhouden bepaalde phishingactiviteiten uit te voeren, maar banken kunnen hiermee hun clientèle wel beter beschermen. Een domeinnaam als .safe of .sure geeft de gebruiker de zekerheid dat hij/zij financiële transacties via het internet veilig kan uitvoeren.”

Zo waren vorige week donderdag ABN AMRO-klanten nog doelwit van bepaalde phishingacties. Dit keer werd hen gevraagd een uitvoerbaar bestand te installeren dat van een op het eerste gezicht betrouwbare bron afkomstig was (namelijk support@abnamro.nl). Hyppönen over deze vorm van crimineel gedrag: “Op dit moment hebben klanten geen enkel idee of een bepaalde site daadwerkelijk tot ‘hun’ bank behoort. Door het gebruik van bijvoorbeeld een domein als .safe kunnen organisaties veel betere beveiligingsproducten maken waardoor gebruikers online veilig kunnen bankieren.”

Hyppönen concludeert: “ICANN heeft de macht online banking door gebruik van speciale domeinnamen voor banken en financiële instellingen wereldwijd veiliger te maken. Het idee leeft al geruime tijd, maar door de huidige wildgroei aan online fraude is het moment daar om juist nu in actie te komen. Een domeinnaam als .safe geeft miljoenen gebruikers de zekerheid hun online transacties op een veilige manier uit te voeren.”

Over F-Secure
F-Secure Corporation beschermt consumenten en bedrijven tegen computervirussen en andere risico’s bij het gebruik van internet en mobiele netwerken. F-Secure is in 1988 in Helsinki (Finland) opgericht en het bedrijf heeft de ambitie om de meest betrouwbare leverancier van veiligheidssystemen op de markt te worden. De oplossingen van F-Secure zijn beschikbaar voor werkstations, gateways, servers en mobiele telefoons. Ze omvatten antivirussystemen en firewalls met inbraakpreventie, antispam en antispyware-oplossingen, evenals netwerkcontroleoplossingen voor ISP’s.

Het hoofdkantoor van F-Secure is in Helsinki gevestigd; F-Secure heeft daarnaast wereldwijd regionale kantoren. De veiligheidssystemen van F-Secure zijn ook beschikbaar via grote ISP’s als Deutsche Telekom, France Telecom, PCCW en Charter Communications. F-Secure is de wereldwijde marktleider in de beveiliging van mobiele telefoons via operatoren zoals T-Mobile en Swisscom en GSM-fabrikanten zoals Nokia. V