Facebook geteisterd door spam en virussen

  • Bron (c) 2010, VirusAlert

Een merendeel van de Facebook-gebruikers vindt spam in ‘s werelds grootste sociale netwerk een groot probleem. Meer dan dertig procent van de Facebookers ervaart dagelijks spam, waarvan een deel ook schade kan toebrengen aan de computer.

Volgens onderzoeksbureau Discover Digital Life brengen internetters meer tijd door op sociale netwerken dan achter hun e-mail. Verspreiders van spam en virussen merken deze trend ook. “Door nep-profielen aan te maken op sites als Facebook worden veel mensen de dupe van spammers”, meent Seans Sullivan, veiligheidsadviseur bij netwerkbeveiliger F-Secure.

Verleidelijke dame

De namaakprofielen maken meestal gebruik van een verleidelijke, jonge dame. Deze profielen bouwen meestal eerst een grote vriendelijst op voordat ze spam beginnen te verspreiden. “Er wordt serieus tijd geïnvesteerd om 4.000 vrienden te verzamelen”, meent Sullivan.

Ook door het installeren van zogenaamde ‘Facebook-apps’ worden gebruikers slachtoffer van spam en spyware. Een vijfde van alle Facebook-gebruikers wordt gedupeerd door ongewenste reclame op hun pagina, veroorzaakt door het installeren van reclame-apps. Het Britse beveiligingsconcern BitDefender vond op ruim twintig procent van de Facebook-pagina’s ongewenste reclame, die ook virussen met zich mee kunnen brengen.

Reclame-apps

“Als een Facebooker een bepaalde app installeert, die zich bijvoorbeeld voordoet als online-spel, kan er reclame of zelfs een virus op de computer worden geïnstalleerd”, laat een woordvoerder van BitDefender weten aan de Britse BBC. “Deze apps worden ook automatisch naar alle contactpersonen gestuurd, zodat ook zijn het risico lopen geïnfecteerd te raken.”

“Het is niet makkelijk dit soort reclame-apps en nep-profielen te rapporteren”, meent Sullivan. “Fotoherkenning om namaakprofielen te identificeren kan nuttig zijn, omdat veel van deze profielfoto’s telkens opnieuw gebruikt worden.” “Accepteer alleen mensen die je kent en vertrouwd”, is de les die Sullivan Facebook-gebruikers mee wil geven. “Je creëert je eigen netwerk en door spammers buiten de deur te houden, bescherm je je vrienden en familie.”