FIOD arresteert 3 Nederlandse softwarekrakers

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

De FIOD-ECD heeft drie mensen aangehouden in verband met een internationaal onderzoek tegen ‘criminele organisaties die illegale kopieën van digitale bestanden uitwisselen’. De verdachten zouden zich schuldig maken aan het kraken van beveiliging van software.

FIOD-ECD heeft de aanhoudingen zelf verricht tijdens huiszoekingen op vier plaatsen. De actie vond plaats zonder dat er politieondersteuning aan te pas kwam. Woordvoerster Renée Wesdorp wil geen gegevens over locatie of de leeftijd en achtergrond van de verdachten kwijt.

Wel is duidelijk dat de drie zich bezig hielden met het kraken van kopieerbeveiligingen, met name films, muziek en computerspellen. De FIOD-ECD kwam de verdachten op het spoor dankzij een tip van de FBI, die IP-adressen van de computers had vastgelegd. Bij de actie is een aantal computers in beslag genomen, waaronder een FTP-server die voor de opslag en uitwisseling van illegale software diende.

De huiszoekingen in Nederland maken deel uit van een grotere actie, die gelijktijdig in tenminste 12 landen plaats vond. Gelijksoortige acties vonden in het verleden onder meer plaats op de Universiteit Twente, waarbij in 2001 enkele studenten werden aangehouden wegens handel in warez.