FIOD wil belastingfraudeurs via datamining opsporen.

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

De FIOD (fiscale inlichtingen- en opsporingendienst) wil belastingfraudeurs via datamining gaan opsporen. Door statistische verbanden tussen dataverzamelingen te leggen, bijvoorbeeld elektriciteitsrekeningen, huurcontracten en betalingsverkeer, zou de FIOD eerder zicht op fraudeurs krijgen dan nu het geval is.

Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag. Datamining wordt ook gebruikt bij het bestrijden van terrorisme, maar volgens btw-expert Rogier Vanhorick van adviesbureau Deloitte is het eigenlijk bedoeld voor het bestrijden van financiële fraude. In België en Duitsland zou datamining al worden ingezet om belastingfraude aan te pakken.

Advocaat Wouter Dammers waarschuwt op BNR voor misbruik van de technologie. “Het is een supergemakkelijk instrument voor de FIOD waarbij ze ook gemakkelijk over de scheef kunnen gaan. Dus wat extra waarborgen hier zouden niet verkeerd zijn.” Dammers stelt dat door datamining verkeerde conclusies kunnen worden getrokken, waardoor mensen onterecht in beeld komen en extra in de gaten zullen worden gehouden.