Firefox meest lekke software van 2008

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

De groei van Firefox valt namelijk te verklaren door de nadruk die het legt op veiligheid, toch is de opensource browser het meest lekke programma van 2008. Whitelist-aanbieder Bit9 stelde een lijst van de 12 meest kwetsbare applicaties samen, waarbij het beweert dat malware niet de grootste dreiging is.

Nummer twee op de lijst is Adobe’s Flash en Acrobat. Het overzicht bestaat alleen uit applicaties die algemeen bekend zijn, op Windows draaien en waarbij de gebruiker het programma moet updaten. Software die niet via gratis programma’s zoals Microsoft SMS en WSUS zijn te patchen, is daarom in het overzicht te vinden, wat meteen de afwezigheid van Windows verklaart.

“In de meeste gevallen hebben ontwikkelaars van deze applicaties wel patches of aanwijzingen gegeven om het probleem te verhelpen. Door de aard van de software is vaak de eindgebruiker verantwoordelijk om de update te installeren. Ondernemingen kunnen er niet van uitgaan dat deze patches ook geïnstalleerd zijn, waardoor het bedrijfsnetwerk risico loopt.”

In het onderstaande overzicht is door Bit9 gesorteerd op de populariteit van de applicatie, het aantal en de ernst van de beveiligingslekken en de moeilijkheid voor systeembeheerders / centraal IT-beheer om versies te detecteren en patchen.

Meest lekke software 2008
1. Mozilla Firefox
2. Adobe Flash
3. EMC VMware Player
4. Sun Java Runtime Environment (JRE)
5. Apple Quicktime, Safari & iTunes
6. Symantec Norton producten
7. Trend Micro OfficeScan
8. Citrix Deterministic Network Enhancer (DNE), Access Gateway, Presentation Server
9. Aurigma Image Uploader, Lycos FileUploader
10. Skype
11. Yahoo! Assistant
12. Microsoft Window Live Messenger