Forse schade bij Duitse staalfabriek door verfijnde hack

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

De hack en het daaropvolgende ongeluk vonden al eerder dit jaar plaats. De gebeurtenis werd nu openbaar door de publicatie van een rapport van het Bundesambt für Sicherheid in der Informationstechnik (BSI), en is het eerst opgepikt door IT World. De BSI vermeldt echter niet welke staalfabriek werd getroffen en wanneer het incident plaatsvond.

Volgens deze overheidsdienst was er sprake van hackers met zeer geavanceerde capaciteiten. Er werd onder meer gebruik gemaakt van een verfijnde manier van spearfishing om toegang te krijgen tot de systemen van de staalfabriek. Werknemers waren duidelijk eerst vergaand geanalyseerd om uit te vissen hoe ze het best waren te misleiden. Nadat de hackers binnen waren, wisten ze precies hoe ze de industriële systemen moesten manipuleren. Het gevolg van hun actie was dat een van de hoogovens niet meer op een gecontroleerde manier kon worden uitgeschakeld, waardoor ernstige schade ontstond aan de fabriek.

Cyberwar krijgt steeds meer fysieke gevolgen
Het incident is een nieuw geval in de lijst waarin hackers met vergaande kennis van zowel IT als productieprocessen, doelbewust schade aanrichten in een bedrijf om het buiten bedrijf te stellen. Het bekendste voorbeeld is de aanval van de Amerikaanse en Israëlische overheid op de Iraanse nucleaire opwerkingsfabriek waarbij met het Stuxnet-virus zo’n 1000 ultracentrifuges onklaar werden gemaakt. De vrees is dat hackers er binnenkort ook in slagen de energievoorziening in bijvoorbeeld de VS voor een belangrijk deel plat te leggen waardoor de economie grote schade oploopt. De Nederlandse waterwerken vormen ook een potentieel zeer gevaarlijk doelwit.