Gartner: Binnen 5 jaar groot land slachtoffer cybersabotage

  • Bron (c) 2010, VirusAlert

Binnen 5 jaar wordt de kritieke infrastructuur van een van de 20 grootste economieën ter wereld online grondig gesaboteerd. Dat is de spectaculairste voorspelling voor de komende 5 jaar die Gartner doet, na grondige discussie tussen zijn analisten.

Gartner brengt zijn voorspellingen naar buiten om bedrijven en organisaties inzicht te geven in trends en ontwikkelingen die van invloed zijn op het economische en politieke landschap waarbinnen ze opereren. De gepubliceerde stellingen worden na intern debat gekozen uit een honderdtal stellingen die door de Gartner-analisten zijn ingebracht.

‘De impact van zo’n cyberaanval zal enorm zijn’
Garner waagt zich niet aan een voorspelling van de meest waarschijnlijke kandidaat. Maar het gaat ervan uit dat niet alle landen hun kritieke infrastructuur voldoende beveiligd blijken te hebben om een cyberaanval over een breed front af te weren. Zo’n aanval zal zich richten op bijvoorbeeld de beurs, op nuclaire, chemische of elektrische installaties en/of het mobiele communicatiesysteem. De gevolgen zullen vergelijkbaar zijn met de impact van de aanslagen op de Twin Towers, denkt Gartner.

Voor de interne IT-afdelingen staan ook de nodige veranderingen op stapel, stelt Gartner.

In 2013 zal 80 procent van de bedrijven het gebruik van tablets ondersteunen;
In 2014 zal 90 procent van de organisaties toegang tot de bedrijfsapplicaties geven vanaf notebooks en smartphones die eigendom zijn van de medewerkers;
In 2015 zal het salaris van de meeste chief information officers bij de grote bedrijven afhankelijk zijn van de extra omzet die dankzij ICT wordt gegenereerd;
Vooroplopende organisaties zullen hun IT-bestedingen per medewerker in 2015 met 60 procent hebben verhoogd.
Productiviteit IT-dienstverleners stijgt
Verder voorspelt Gartner dat de productiviteit van IT-dienstverleners scherp zal stijgen door verdergaande automatisering. Tegen 2015 zullen daardoor 25 procent van de arbeidsuren die zijn gewijd aan het verlenen van die diensten, zijn geëlimineerd. Cloud computing wordt steeds belangrijker, ook bij de levering van niet-IT-diensten. In 2015 zal 20 procent van de 500 grootste niet-IT-bedrijven ter wereld in feite een cloudserviceprovider zijn, stelt Gartner. En ook op andere fronten rukt automatisering op: tegen 2015 zal 10 procent van de ‘vrienden’ die mensen online maken, niet menselijk zijn.