Geen meerderheid voor eerste antispam-wetsvoorstel

  • Bron (c) 2003, Zdnet.nl

Het blijft voorlopig mogelijk om in Nederland ongestraft spam te versturen. Een wetsvoorstel waarin geregeld is dat spammers een boete opgelegd kunnen krijgen, kon geen minderheid halen in de Tweede Kamer. Dat kwam met name om dat Minister Donner de Kamer adviseerde om tegen het voorstel te stemmen.

De reden daarvoor is gelegen in de angst van de regering dat politie en justitie het zo druk krijgen met spam-klachten dat ander werk moet blijven liggen.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam had het wetsvoorstel, dat als basis de Europese richtlijn Elektronische Handel heeft, uitgebreid met de mogelijkheid om spammers boetes op te leggen. Het ongewenst versturen van e-mailreclame naar particulieren wordt in het voorstel gezien als economisch delict en beboet met maximaal 4500 euro per spambericht.

Minister Donner wil nu dat het spam-probleem niet via het strafrecht wordt aangepakt, maar via de bestuursrechter. Eerder had Donner zich wel uitgesproken voor het wetsvoorstel van Van Dam. Waarom Donner nu van gedachten veranderd is, wordt niet helemaal duidelijk. Er zou bij minister Donner sterk aangedrongen zijn op het niet opnemen van het voorstel door werkgeversorganisatie VNO NCW.

De PvdA rest nu niets anders dan te proberen spam aan te pakken in de nieuwe Telecomnunicatiewet. Dit wetsvoorstel wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld.

Bron: Zdnet.nl