Goedkope pc wordt Microsofts ondergang

  • Bron (c) 2002, Automatiseringsgids.nl

Volgens ‘open-source goeroe’ Eric Raymond is Microsofts methode om softwarebundels te verkopen gedoemd om spaak te lopen. Als de pc-prijs daalt tot onder de 350 dollar kan Microsoft het wel vergeten, zegt Raymond in een interview met ZDNet News.

Als de prijs van een pc onder de 350 dollar zakt, zo redeneert Raymond, hebben fabrikanten te weinig marge om Microsoft-software mee te leveren. Een vrijwel gratis (open source) besturingssysteem zoals Linux is in dat geval een aantrekkelijk alternatief. Een goed voorbeeld van wat op de pc-markt staat te gebeuren is volgens Raymond de laptopmarkt, waar bij de goedkoopste varianten ook zelden Windows wordt meegeleverd.

Eric Raymond is een voorvechter van het open-source model. De broncode van software is in dit model vrij beschikbaar, zodat andere programmamakers deze kunnen hergebruiken. Raymond denkt dat open-source uiteindelijk beter werkt, zeker omdat software steeds ingewikkelder wordt. Open source-software wordt volgens voorstanders van dit model beter getest, omdat iedereen het recht heeft om de code te gebruiken en ermee te experimenteren. Voorstanders van het open source-model stellen ook vaak dat het beschermen van de broncode schadelijk is voor de creatieve ontwikkeling van nieuwe software.