Google kan zoeken, dat weet iedereen. Maar wat weet Google van iedereen?

Google kan zoeken, dat weet iedereen. Maar wat weet Google van iedereen?

Een kort blogje dit keer, over de informatie die Google over sommige (veel) gebruikers heeft. Gewoon als een kleine eye-opener. Uiteraard is het logisch dat ze zoekopdrachten opslaan om te kunnen zien waar vooral naar gezocht wordt. Het is immers één van de krachtigste tools om te zien wat er leeft in de wereld op dit moment. Maar wist je dat *mits niet ingelogd* Google ook opslaat waar jij naar zoekt, om vervolgens resultaten gepersonaliseerd voor jou weer te geven? Dit is standaard zelfs ingeschakeld als je niet ingelogd bent:

Deze functie is er trouwens ook voor de mensen die wel ingelogd zijn met een google account, alleen staat het hier standaard uit. Om het zelf na te kijken klik je hier (Of, als je niet ingelogd bent, hier):

Overigens worden deze gegevens niet alleen gebruikt om www.google.nl. Ook de bekende Google powered reclame op websites baseert hier de keuze voor advertenties op. Als ik een paar keer zoek op “Nieuwe auto kopen” kun je er met een gerust hart vanuit gaan dat ik de komende week overal op internet opeens reclame voor nieuwe auto’s zie. Dit houdt trouwens niet op bij de computer, een Android telefoon ingelogd met dezelfde Google account zal ook gepersonaliseerde advertenties laten zien bij gratis games / apps / etc.

Als je dat combineert met het volgende lijstje waar Google allemaal informatie over je verzameld, laat ik verder aan je eigen verbeelding over hoeveel ze van één persoon weten:

Zoektermen
Bezochte websites met Google ads
Bezochte websites door Google Analytics
Geklikte Google ads
Inhoud GMail account
Inhoud Blogger account (Goh)
Inhoud Google+
Locatie (Op basis van gebruikte accesspoint)
Locatie (Op basis van Google Maps gebruik op je telefoon)
etc.
Iedereen mag uiteraard voor zichzelf uitmaken of dit wenselijk is of niet. Mocht je er echter een klein stokje voor willen steken, zijn de volgende dingen een goed begin:

Adblock met de EasyPrivacy list
Deze drie google extensions (Opt-outs voor “Interest Based Advertising”, oftewel “IBA”, en Google Analytics, zodat niet te zien is op welke sites jij komt.)

Instellingen nakijken en sowieso de gepersonaliseerde zoekresultaten uitschakelen.
Een beetje gezond verstand gebruiken.
Tot slot, bedenk je goed wat Google allemaal van je weet, ook al gebruik je het zelf amper / niet. Er zijn bijvoorbeeld miljoenen websites met bijvoorbeeld de Google Analytics code waarvan Google een prachtprofiel kan maken. Een beetje paranoia kan geen kwaad.