Google waarschuwt voor kwaadaardige codes op websites

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Google waarschuwt gebruikers voor websites met kwaadaardige code. In een recente analyse zijn 4,5 miljoen websites onder de loep genomen. Daarvan zijn volgens Google ruim 450.000, rond de 10 procent, met zogenaamde ‘drive-by-downloads’ uitgerust.

Bezoekers van deze aanbiedingen kunnen hierdoor ongemerkt kwaadaardige programma’s zoals spyware binnenhalen, aangezien de download automatisch wordt uitgevoerd.
Op 700.000 andere websites hebben de onderzoekers code gevonden die de functionaliteit van computers negatief kunnen beïnvloeden. Op basis van deze hoge getallen wil Google een nieuw project starten, waarin alle websites met kwaadaardige code worden geïdentificeerd. Daarna zal deze database worden aangewend om bezoekers te informeren over het karakter van bepaalde websites. Denk bijvoorbeeld aan een melding dat er een mogelijke schadelijke website wordt bezocht. Veel van deze websites misbruiken lekken en zwaktes in Internet Explorer van Microsoft. Meestal worden de potentiële slachtoffers via ‘social engineering’ naar de gemanipuleerde websites gelokt. Sites waar illegale software wordt aangeboden of illegale kopieën van films en muziek of erotisch getint materiaal zijn populair. De schadelijke codes worden vooral verstopt in kleine onderdelen van de website die niet door bedrijven worden gecontroleerd. Voorbeelden hiervan zijn reclamebanners of kleine programma’s, de zogenaamde widgets. Volgens Google proberen criminelen steeds vaker volledige controle over een webserver te verkrijgen. Vervolgens worden dan alle websites die vanaf de server worden gehost, met schadelijke code geïnfecteerd. Tijdens het onderzoek werden de computers van de onderzoekers met meer dan 50 schadelijke programma’s geïnfecteerd, vooral door websites die vanaf een gekaapte server worden gehost en zijn geïnfecteerd.