Gratis Android virusscanners waardeloos

  • Bron (c) 2011, VirusAlert

Gratis virusscanners voor Android smartphones en tablets presteren ongekend slecht, zo blijkt uit onderzoek door het gerenommeerde Duitse testorgaan AV-Test.org. Eén van de geteste apps heeft meer dan een miljoen downloads en wist geen enkele malware te detecteren. En dit was geen uitzondering. De verzameling van AV-Test.org bestond uit 172 exemplaren. Het beste presteerden de commerciële scanners van F-Secure en Kaspersky Lab, die tenminste 50% van de malware detecteerden voordat die al geïnstalleerd was.

De beste gratis app was Zoner AntiVirus, dat 32% van de kwaadaardige apps detecteerde. De overige scanners kwamen niet voorbij de tien procent, waarbij sommige helemaal niets detecteerde. “De resultaten van de real-time guard functie waren schokkend”, zegt Hendrik Pilz. Deze optie moet gebruikers tijdens het installeren van kwaadaardige apps waarschuwen. Hiervoor gebruikte het testorgaan tien exemplaren, die wel door veel desktop virusscanners werden herkend.

Gratis
Bij mobiele anti-virus was dit een geheel ander verhaal. Alleen Zoner AntiVirus Free haalde een acceptabel resultaat en detecteerde acht van de tien exemplaren. De overige gratis scanners detecteerden geen of slechts één kwaadaardige app. De commerciële scanners van F-Secure en Kaspersky Lab vonden alle kwaadaardige applicaties.

“Het aantal installaties laat zien dat veel gebruikers deze gratis apps vertrouwen, ook al bieden ze geen betrouwbare bescherming”, merkt Pilz op. Het gratis Antivirus Free van Creative Apps zou tussen de één en vijf miljoen keer gedownload zijn, maar wist niets te detecteren. De enige bruikbare gratis oplossing is die van Zoner AntiVirus, dat tussen de 50.000 en 100.000 gebruikers heeft. De beste bescherming is echter afkomstig van de commerciële aanbieders, zo concludeert AV-Test.org.

Tip van de redactie VirusAlert.nl

Om u op weg te helpen, wij hebben erg goede ervaringen met de volgende betaalde virusscanners:

NOD32 by Spicylemon

G Data Mobile Security