Grootschalige Nederlandstalige spamgolf

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Kaspersky Lab, een internationaal softwarebedrijf dat bescherming tegen virussen en hackers ontwikkelt, waarschuwde maandag voor een grootschalige Nederlandstalige spamgolf. Het gaat om twee verschillende e-mails die gelijktijdig zijn verstuurd.

De eerste e-mail gaat over een vrouw genaamd Polina die op zoek is naar een vaste vriend. De tweede e-mail gaat over een radioactieve besmetting in Amsterdam. Beide e-mails bevatten een link naar een geocities.com-adres, waar plaatjes zouden staan. Daar wordt de gebruiker gevraagd om een plug-in te installeren om de foto’s te kunnen bekijken.

Spyware
Dat is echter een zogenaamde spyware, een programma dat uit is op de persoonsgegevens van de ontvanger van de mail. ‘Deze nieuwe aanval past in het patroon van twee weken geleden’, stelt Roel Schouwenberg van het Kaspersky Lab. ‘Toen werd eenzelfde mail verstuurd, maar veel kleinschaliger. Mensen moeten voortaan dus ook opletten bij Nederlandstalige berichten die ze niet direct herkennen.’

Kaspersky Lab biedt bescherming tegen IT-dreigingen, zoals virussen, spyware, crimeware, hackers, phishing en spam. De technologie wordt wereldwijd toegepast.

De tekst van de e-mails:

Voorbeeld 1:

Onderwerp van het bericht:
“Melding over de radioactive besmetting van Amsterdam”

Inhoud van het bericht:
“Op internet-forums is er een melding verschenen over een stevige explosie in een nederlandse Atoomcentrale in de buurt van Amsterdam. De getuigen beweren dat die explosie op 25 november rond 15 uur plaatsvond. Een inwoonster van de stad belde haar familie op en vertelde dat er in de stad de telefoonaamsluitingen worden uitgeschakeld, zodat de mensen niemand konden opbellen. Zij beweert ook dat er inderdaad een explosie, zelfs een heel ernstige, op het Atoomsentrale plaatsvond en dat de radioactive wolk zich op dit moment snel verplaatst. De overheid bevestigt deze informatie niet officieel maar wel tijdens de prive gesprekken. Toch plaatsen de inwoners op het internet foto’s van de gevolgen van de explosie en diens slachtoffers. Blog LiveJournal: http://geocities.com/

Voorbeeld 2:

Onderwerp van het bericht:
“Zoek een vaste vriend”

Inhoud van het bericht:
“Hallo. Mijn naam is Polina. Ik ben naar Nederland komen studeren. Ik zoek een vriend / seks-partner. Hij moet een goede man zijn, serieus, betrouwbaar, slim. Als je mij wilt leren kennen, laat me weten. Je kunt ook gewoon mijn vriend blijven.
Mijn foto’s vind je op mijn homepage: http://geocities.com/