‘Hacker-bestendig internet nog jaren weg’

  • Bron (c) 2002, Automatiseringsgids.nl

Het zal nog jaren duren voordat internet afdoende beschermd is tegen de activiteiten van hackers en webvandalen. Dat zei Richard Clarke tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van de Amerikaanse Senaat. Clarke is cybersecurity-adviseur van presdident Bush en geeft uit dien hoofde leiding aan de Critical Infrastructure Protection Board, een publiek-privaat orgaan dat de beveiliging van netwerken, computersystemen en communicatiesystemen op een hoger plan moet brengen.

Het probleem is volgens Clarke dat bij het ontwerpen van de infrastructuur van internet nooit rekening is gehouden met het weren van hackers. Veel van de hardware en software die bedrijven nu gebruiken voor internettoegang is om die reden toe aan vervanging of reparatie. In het huidige economische klimaat hebben bedrijven echter de neiging die investeringen op de lange baan te schuiven, aldus Clarke. Daarnaast wees Clarke op de financiële problemen van veel telefoonmaatschappijen en internet service providers. Geld om de infrastructuur van internet beter te beveiligen is daardoor niet overal in voldoende mate voorhanden.

Bedrijven moeten er dus voorlopig rekening mee houden dat ze door te werken met internet schade kunnen lijden. Vorig jaar leden Amerikaanse bedrijven 12 miljard dollar schade door aanvallen van hackers en de verspreiding van virussen. Alleen al het Nimda-virus, dat op een gegeven moment 350.000 webservers had besmet, was goed voor een schadepost van 2 miljard dollar, aldus Clarke.

De Amerikaanse overheid verhoogt het IT-budget in de begroting voor 2003 met 64 procent. Iets meer dan 8 procent van dat bedrag wordt besteed aan beveiligingsmaatregelen. Als bedrijven in de private sector dat voorbeeld zouden volgen, zou het probleem van internetvandalisme gauw verleden tijd zijn, aldus Clarke. Maar optimistisch daarover is hij dus niet.