Hackers stelen vingerafdruk Duitse minister en irispatroon van Merkel

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

Duitse hackers zijn er in geslaagd de vingerafdruk van de Duitse minister van Defensie en het irispatroon van bondskanselier Angela Merkel te ontvreemden. Het enige wat zij daarvoor nodig hadden was een digitale camera en wat software.

De vingerafdruk van defensieminister Ursula von der Leyen werd gehaald uit een paar foto’s die waren gemaakt tijdens een persconferentie. Het gaat om foto’s die van een afstand van ongeveer 3 meter zijn gemaakt. Een hacker, die zich bedient van de schuilnaam Starbug, vertelde op het congres van de Chaos Computer Club hoe hij te werk is gegaan.

Combineren

Van de persconferentie zijn alle foto’s gebruikt waarop de duim van de minister goed te zien was. Via fotobewerkingssoftware zijn de scherpe delen van die duimfoto’s aan elkaar geplakt, zodat uiteindelijk een haast complete afdruk ontstond. Starbug toonde een afdruk van die duim die door een scanner moeiteloos wordt herkend.

Irispatroon

Het irispatroon van bondskanselier Angela Merkel werd gemaakt op basis van een ‘relatief simpele foto’. Een opname met een mobiele telefoon (camera niet meer dan 10 MP) was voldoende voor een goede afdruk. “We moesten ons bij Merkel wel richten op haar ogen, want ze staat niet voor niets heel vaak op foto’s waarbij ze de vingertoppen van beide handen tegen elkaar aan drukt”, grapte een van de hackers.