Het dilemma van online privacy

In real-life is identiteit onafscheidelijk verbonden met jouw uiterlijk en voorkomen. Identificeren gaat in de meeste gevallen op basis van fysieke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan identificatie via een paspoort of rijbewijs. Online is dit anders, hier kan niet op deze kenmerken gecontroleerd worden en levert identificeren vaak dilemmas op. Want: wanneer identificeer jij je en wanneer kies je er bewust voor om dit niet te doen, bijvoorbeeld om je privacy te waarborgen? Omdat je wel/niet herkend wil worden of wel/niet verantwoordelijkheid wilt nemen. Om te bepalen dat iets van jou is of juist niet. Of om zaken af te schermen, of … Welke keuzes maak jij?

In de fysieke wereld zorg je ervoor dat je eerst vertrouwen hebt in iemand of een organisatie voordat je van alles over jezelf bloot geeft. Je controleert alvorens je persoonlijke zaken deelt of mensen dichterbij toelaat. Er zitten filters om je heen ter bescherming van jezelf. Op het internet, echter, kan informatie heel snel en makkelijk op grote schaal verspreid worden. Bovendien is dossiervorming permanent, terwijl jouw online acties momentopnamen kunnen zijn. Veel mogelijkheden maar ook veel risico’s.

Een online identiteit ontstaat makkelijk en daar zijn we ons niet altijd van bewust. We maken niet alleen gebruik van Twitter, Facebook en Hyves, maar nemen ook deel aan forums en discussies. En plaatsen reacties onder nieuws en blogsites, downloaden muziek en shoppen online. Voor veel van deze diensten geldt dat een account moet worden aangemaakt. En voilà: een online identiteit is gecreëerd.

We gebruiken online onze officiële of virtuele identiteit. Virtueel, omdat het simpelweg kan en het je de mogelijkheid biedt om jezelf te zijn of juist totaal iemand anders dan in het echte leven. Maar vaak kiezen we voor onze officiële identiteit. Omdat we er niet over nadenken of omdat het ‘moet’. Wanneer je bijvoorbeeld bij Facebook wilt dat mensen je kunnen vinden buiten je directe vriendenkring om, dan is een bijnaam lastig. Bij Google+ is het al bijna verplicht om een officiële identiteit te gebruiken. Het bedrijf controleert hierop en blokkeert bij misbruik accounts.

Bescherming van je online privacy is essentieel in de huidige digitale wereld. Maar hoe doe je dat dan en hoe maak je de juiste keuzes; welke informatie over jezelf deel je en welke niet?

Om jezelf en anderen te beschermen, kun je in de virtuele wereld dezelfde regels toepassen als in de fysieke wereld. Jouw online identiteit kun je zelf bepalen, maar zodra je een relatie op wilt bouwen moet je jezelf identificeren. Want je bent verantwoordelijk voor je eigen daden en je kunt je niet ongestraft ‘verstoppen’ en anderen schade berokkenen. De aard van een relatie bepaalt hoeveel je van jezelf online moet laten zien. Tegelijkertijd moet je checken of degene met wie je spreekt ook daadwerkelijk is wie hij/zij zegt dat hij/zij is. Net als in het gewone leven. Maar online doe je deze research net wat anders; bijvoorbeeld door diverse online mogelijkheden te combineren, als MSN en sociale netwerken.

Het aangaan van een relatie houdt in dat je op verantwoordelijke wijze handelt. Gewoonweg omdat als je interactie hebt, je te maken hebt met anderen. En het internet is juist de plek waar je informatie en kennis deelt en dus altijd met anderen te maken hebt. Bescherm daarom je privacy op de juiste wijze en gebruik je gezond verstand!

auteur: Michael van der Vaart werkzaam bij SpicyLemon