Het koninklijke chat-drama, een terugblik.

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

De koninklijke chat leek de ultieme manier om op een informele wijze als Nederlander in contact te kunnen treden met het aanstaande bruidspaar. Helaas voor ons, de prins en de aanstaande bruid is de chatsessie in het water gevallen. In eerste instantie leek de oorzaak te liggen in een gebundelde actie van een aantal hackers. Al dan niet met de bedoeling om KPN erop te wijzen dat je nooit kan garanderen dat een site genoeg capaciteit bezit.

Nu de directeur van het belangrijke Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX deze DDOS-aanval zo goed als heeft uitgesloten lijkt het wijzen richting hackers als de veroorzakers toch lastig.
Hopelijk zal door KPN of door andere security-bedrijven snel duidelijkheid worden gegeven over de oorzaak. Dan kunnen zowel gebruikers als webmasters er wat van leren.

Dat neemt niet weg dat het interessant is om de vele reacties en meningen over deze acties te lezen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn, en hoe kun je de risico`s minimaliseren?
Tijd om een overzicht te geven van interessante artikelen over dit koningsdrama.

Koninklijkhuis.nl “De chatsessie is afgebroken
KPN denkt aan sabotage
KPN: beveiliging niet optimaal, oorzaak wel bij hackers.
Het kan geen DDOS aanval van buitenaf zijn geweest. (AMS-IX)
Providers eisen acties van Justitie tegen hackers.
Justitie onderzoekt de oorzaak van de vastgelopen chatsessie.

Ter informatie, wat is nu een DDOS-aanval?
DDOS staat voor Distributed Denial of Service en houdt in dat een groot aantal computers tegelijkertijd data opvragen en/of versturen richting één bepaalde website (of IP-nummer). Doordat op dat moment zoveel gevraagd wordt van de webserver waarop deze website draait is de kans groot dat deze vastloopt. Vergelijk het met uw eigen systeem. Als u tegelijkertijd tal van programma`s start en daarnaast vraagt om allerlei berekeningen of andere acties uit te voeren, dan is de kans groot dat de pc vastloopt. Zo werkt het ook met een DDOS, de capaciteit van de dataverbinding richting de webserver speelt daarbij ook een rol.
Hoe kleiner de capaciteit van deze “pijpleiding” des te groter de kans dat het systeem langdurig overbelast blijft.

Er zijn virussen bekend die als schadelijke eigenschap het uitvoeren van een DDOS-aanval in zich dragen. Alle met dit virus besmette systemen zullen al dan niet tegelijkertijd data opvragen en/of versturen richting een bepaalde website. Een bekend voorbeeld hiervan is het Code.Red-virus

Voor u als computergebruiker is in dit verband een ding zeer belangrijk. Zorg ervoor dat uw systeem nooit kan worden gebruikt bij het uitvoeren van een DDOS-aanval. Daarom moet u ervoor zorgen dat u beschikt over een goede firewall. Een firewall zorgt ervoor dat poorten op uw systeem dichtblijven voor ongewenste bezoekers. Voor met name kabel en/of ADSL gebruikers is dit bittere noodzaak. Immers uw systeem staat de hele dag in verbinding met internet en kan dus bezocht worden door een hacker.

Bent u gebruiker van Windows XP dan kunt u de standaard firewall van dit pakket gebruiken. Voor andere systemen of als extra voor Windows XP zijn er tal van firewall pakketten op de markt. Al dan niet gecombineerd met antivirus-oplossigen. Voor een totaaloverzicht van oplossingen voor particulieren en bedrijven kunt u terecht bij SmartSoftware.nl