Het voortdurende gevecht tegen hackers

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Ondanks de extra zorg van softwareontwikkelaars voor beveiliging is het aantal veiligheidslekken in het tweede kwartaal van 2005 met ruim tien procent toegenomen ten opzichte van het eerste, volgens het SANS Instituut. Deze stijging wordt volgens het bedrijf veroorzaakt door de inventiviteit van de hackersamenleving voor nieuwe manieren om computers te binnendringen. Eerder werd al duidelijk dat de producten, die in de eerste plaats de computer van de gebruiker hackervrij zouden moeten houden, een steeds meer gewild doelwit zijn. Ook worden steeds meer onconventionele methoden gebruikt om virussen en achterdeurtjes te plaatsen; een slim in elkaar gezette afbeelding of zip-bestand kan de computer van buitenaf toegankelijk maken voor kwaadwillenden. Daarnaast zijn backupsystemen ook vaker het slachtoffer van inbraken, omdat ze ondanks hun gevoelige data toch slecht beveiligd zijn.

Hoewel ontwikkelaars alle mogelijke moeite steken in het maken van patches voor hun software, blijven de meldingen van inbraken en veiligheidslekken binnenkomen. Volgens Ed Skoudis, beveiligingsexpert en auteur van het boek ‘Counter Hack: A Step-by-Step Guide to Computer Attacks and Effective Defenses’, ligt dit aan de haast waarmee softwarehandelaren hun producten op de markt willen brengen. “We are deploying flaws much faster than we are deploying fixes.”, aldus Skoudis. Met de komst van Service Pack 2 voor Windows XP is het besturingsysteem een stuk beter beveiligd. Toch blijft Internet Explorer volgens experts Microsoft kopzorgen geven, omdat het programma stukken code bevat die vijf tot tien jaar oud zijn en niet geschreven zijn met veiligheid op de eerste plaats.

Toch blijft de beste methode voor individuen en bedrijven om hun computers virus- en hackervrij te houden eenvoudig. Gebruikers moeten recente versies draaien van de gebruikte firewalls, anti-spyware- en antivirussoftware. Veel van dit type software bevat een automatische update-functionaliteit die dit zonder tussenkomst van de gebruiker vereist. Daarnaast worden mensen aangeraden verdachte e-mails of bijlagen eerst goed onder de loep te nemen alvorens deze te openen. “When it comes to security, vigilance is the key”.

Bron: BusinessWeek