Ingekorte weblinks zijn mogelijk toch niet zo gevaarlijk als we dachten

  • Bron (c) 2010, VirusAlert

TinyURL lijkt geweldig te zijn voor criminelen. Criminelen proberen ingekorte links te maken zodat de gebruikers denken dat ze naar een bepaald onderwerp worden gebracht, maar uiteindelijk toch op een gevaarlijke site terecht komen.

TinyURL converteert grote weblinks naar kleinere waardoor je niet kunt zien waar je nou werkelijk terecht komt, maar hier wordt regelmatig misbruik van gemaakt. Toch is het erg belangrijk op Twitter, dat juist de beperking heeft om maar 140 tekens te gebruiken.

Twitter en TinyURL vertegenwoordigers gaven geen antwoord op berichten, maar nog steeds komt er gevaarlijke content voor in deze ingekorte weblinks. Een andere onderzoeksfirma, ESET LLC, meldde een tijd terug dat er meer dan 1.000 gevaarlijke weblinks op Twitter gevonden waren welke pc’s van gebruikers probeerden te infecteren terwijl ze zochten naar informatie over de metroaanslagen in Moskou.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn korte links op Twitter niet meer zo gevaarlijk.

Twitter heeft sinds kort een nieuw beveiligingssysteem dat alle weblinks ( URL’s ) scant die in Twitter gepost worden. Dat is natuurlijk om de gebruikers te beschermen.

Na onderzoek bleken er nog maar 773 links gevaarlijk of niet erg gebruikelijk voor de gebruikers.
Twitpic.com wordt gebruikt om plaatjes te delen, maar waarschijnlijk ook voor virussen of andere malware. Zelfs als het niet geblacklist is bij bijvoorbeeld Google Safe Browsing.

Kan Twitter zijn gebruikers nog wel beschermen tegen malware/virussen/gevaarlijke websites?

De juiste manier om gebruikers te beschermen, is om te scannen naar de inhoud van de websites achter de URL’s. Gevaarlijke websites proberen de inhoud van hun websites altijd nog te verbergen voor “non-users”. Een aanvaller kan de gevaarlijke inhoud van de website verbergen voor Twitter en andere scanners, maar voor de gebruikers is deze wel zichtbaar.
Slecht 0,06% van alle URL-tests hebben echter een beveiligingsrisico, daarom is het eigenlijk veiliger om links van Twitter te gebruiken in plaats van de Google zoekresultaten!