Intel plaatst virussen in quarantaine

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Automatisch afstoten uit netwerk

Virussen krijgen geen kans meer om een volledig netwerk lam te leggen, als het aan een nieuwe techniek van Intel ligt. Besmette computers gaan meteen in quarantaine.

Op de laatste dag van het Intel Developer Forum demonstreerden researchers van Intel een nieuwe technologie die de verspreiding van virussen en wormen sterk kan beperken.

In tegenstelling tot klassieke virusscanners speurt Automatic Network Outbreak Containment niet naar viruscode, maar controleert het bedrijfsnetwerken op afwijkend netwerkverkeer. Computers waarvan het in- en uitgaande verkeer verdachte sprongen maakt, worden onmiddellijk uit het netwerk gehaald.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Intel heeft de technologie al meer dan achtduizend uur getest en de software slaagde erin om alle op het systeem losgelaten wormen en virussen te ontmaskeren en in afzondering te plaatsen.

Proactieve of autonome computersystemen zijn een van de stokpaardjes van de onderzoekers bij Intel. Het uiteindelijke doel is een systeem te ontwikkelen dat zonder menselijke tussenkomst veelvoorkomende problemen ontdekt én oplost.