‘Internet Explorer veiliger dan Firefox’

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

De conclusie van het Symantec-rapport is opmerkelijk. Volgens Symantec zijn de webbrowsers van de Mozilla Foundation, waaronder het populaire Firefox, zijn kwetsbaarder voor hackaanvallen dan Microsofts Internet Explorer (IE). Toch is IE nog steeds doelwit nummer één onder hackers. Dat concludeert beveiligingsbedrijf Symantec in een recent onderzoeksrapport.

De openbron-browsers van de Mozilla Foundation worden doorgaans juist gezien als veiliger dan IE. Symantecs Internet Security Threat Report Volume VIII, dat is gebaseerd op data van de eerste zes maanden van 2005, laat echter een heel ander beeld zien.
In de eerste helft van dit jaar zijn 25 lekken in Mozilla-browsers gevonden. “Meer dan in elke andere browser”, aldus het rapport. 18 van de softwarefouten kregen de hoogste waarschuwingsgraad (kritiek) mee. In dezelfde periode werden 13 lekken ontdekt in IE, waarvan 8 kritiek waren, aldus Symantec.
Het bedrijf wist verder nog te melden dat het, nadat nieuws over een lek naar buiten is gebracht, gemiddeld zes dagen duurt voordat er code verschijnt waarmee het lek kan worden uitgebuit.
De veiligheid van een browser wordt echter niet alleen bepaald door het aantal lekken; minstens even belangrijk is de snelheid waarmee de makers een patch uitbrengen. Hierover had Symantec geen cijfers beschikbaar.
Bij het onderzoek moet nog een kanttekening worden geplaatst: Symantec telt alleen lekken waarvan de fabrikanten het bestaan hebben bevestigd. Door zijn openbron-filosofie zou Mozilla Foundation niet geneigd zijn kwetsbaarheden geheim te houden – zoals Microsoft wél doet. Zo zijn er volgens beveiligingsbedrijf Secunia 19 beveiligingsproblemen in IE die Microsoft nog niet heeft erkend. Voor Firefox zijn dat er slechts drie.
De allerveiligste browser, althans op basis van het aantal gerapporteerde lekken, is de Linux-browser Konqueror.

Met dank aan een bijdrage van Tom Espiner, ZDNet UK