Internetbankieren en Android vaker onder vuur

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

Cybercriminelen richten hun pijlen op internetbankierders en mobiele internetters. Dat zijn de belangrijkste conclusie van het nieuwste G Data Malware Rapport.

De analyses van het G Data SecurityLab laten zien dat in de tweede helft van 2011 het aantal bedreigingen voor smartphones en tablet-pc’s met 150% is toegenomen. Vooral Android ligt onder vuur. Het aantal bedreigingen voor dit besturingsysteem verachtvoudigde in het tweede semester van vorig jaar. Een andere belangrijke conclusie uit het rapport is dat de interval tussen de lanceringen van nieuwe banktrojanen steeds korter wordt. Met een gemiddelde levencyclus van ongeveer 27 uur, probeert deze zeer gevaarlijke vorm van malware ontdekking door beveiligingssoftware te ontlopen. In totaal telde G-Data vorig jaar 2,5 miljoen nieuwe soorten malware, en het ziet er niet naar uit dat aantal in 2012 omlaag zal gaan.

Cybercriminelen besteden hun manuren het liefst aan projecten die lucratief zijn. Daarom kan het geen verrassing zijn dat malwareschrijvers meer tijd besteden aan het schrijven van schadelijke code voor smartphones en tablets. naarmate het gebruik van die apparaten stijgt. Het feit dat maar weinig gebruikers hun smartphone beveiligingen tegen aanvallen, maakt de kans voor de cybercrimineel alleen maar groter dat hij erin slaagt om persoonlijke gegevens, waardevolle bedrijfsinformatie en geld van het slachtoffer te bemachtigen, legt Eddy Willems, Security Evangelist bij G Data uit. Verder zien wij een gevaarlijke trend op het gebied van banktrojanen, die kunnen inbreken op goed beveiligde internetbankiersessies. De levenscyclus van deze hoogintelligente malware wordt steeds korter, en ligt nu nog maar rond de 27 uur. De meeste antivirussoftware slaagt er niet in om binnen die tijd een remedie te vinden tegen de malware. Hierdoor staat de computer van de meeste internetbankierders, ondanks een volledig gepatcht besturingssysteem en een up-to-date antiviruspakket wagenwijd open voor deze hackers.

De toename van bedreigingen
In 2011 heeft G Data in totaal 2,575 miljoen nieuwe soorten malware
gevonden. Alleen in de tweede helft van het jaar waren dat meer dan 1,33
miljoen soorten. In vergelijking met vorige jaren nam het bestand aan
schadelijke programmas met 23% toe. Trojaanse paarden zijn de dominante categorie, maar het G Data SecurityLab zag wel een opvallende toename van het aantal adware- en spywareprogrammas.

Het gehele G Data Malware Rapport 2/2011, met daarin speciale aandacht voor mobiele malware en banktrojanen, is te downloadenmet behulp van de onderstaande link.