Kaspersky Lab publiceert rapport ‘Malware Evolution: January – March 2007’

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Kaspersky Lab, het internationale softwarebedrijf dat geavanceerde secure content management oplossingen biedt, heeft een rapport uitgebracht met de analyses van de internetdreigingen van het eerste kwartaal van 2007.

De rapportage bevat ondermeer een overzicht van de meest significante virus dreigingen, gaat in op de huidige trends en voorspelt hoe kwaadaardige programma’s zich waarschijnlijk zullen gaan ontwikkelen. Daarnaast geeft het rapport weer hoe cybercriminelen onderling concurreren, DDoS aanvallen op elkaars servers uitvoeren en elkaars methoden gebruiken om voorsprong te krijgen in datgene wat een cyberoorlog lijkt te worden.

Over het algemeen kan, volgens de analisten van Kaspersky Lab, gesteld worden dat de release van Vista de grootste invloed zal hebben op informatiebeveiliging in 2007. Vista is door Microsoft gepositioneerd als het meest veilige besturingssysteem ooit, met een aantal innovaties dat het beveiligingssysteem moeten verbeteren. De analisten van Kaspersky hebben deze beveiligingsmethodes bestudeerd en gekeken in hoeverre deze methodes daadwerkelijk bescherming bieden.

Roel Schouwenberg, senior Anti-Virus researcher voor Kaspersky Lab Benelux gaat, naar aanleiding van dit rapport, in op de ontwikkelingen in Nederland. ‘In maart werd een precedent gecreëerd. Voor de eerste keer werd er in naam van een Nederlandse bank een Nederlandstalige email verspreid waar een Trojan bijzat. Dit markeerde een significante stap in het Nederlandse malware landschap. De daaropvolgende incidenten tonen aan dat er volgens cybercriminelen geld zit in de specifieke Nederlandse markt’. Schouwenberg vervolgt: ‘het is dan ook aan te nemen dat er in de toekomst meer van dit soort incidenten plaats zullen vinden in Nederland.’