Kazaa opnieuw doelwit van virus.

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

Opnieuw is een virus ontdekt dat zich verspreidt via het Kazaa-netwerk. Het virus genaamd Duload vermomt zich op unieke wijze en stelt zich daarmee eenvoudig beschikbaar binnen het Kazaa-netwerk.
Nadat in de maand juli twee virussen op gelijke wijze zich manifesteerden binnen het Kazaa netwerk is het nu de beurt aan trojan Duload.

Van Duload zijn inmiddels twee varianten bekend, versie A en versie B. De informatie over deze virussen wordt gebundeld aangeboden op de pagina W32.Duload.Fam

Het verschil tussen deze twee varianten zit hem in de wijze van bestandopslag van het virus. In het geval van versie A is het bestand 18.432 bytes groot.
In het geval van Duload.B zijn de bestanden verpakt met het compressieprogramma UPX en daarmee 7.680 bytes groot.

De belangrijkste schade-component van Duload is het zichzelf deelbaar maken op het getroffen systeem waardoor het zich razendsnel kan verspreiden binnen Kazaa. Voor de naamstelling kiest het dan ook voor aantrekkelijke namen als bijvoorbeeld “Britney Spears Dance Beat.exe”.

Wel is de extensie van deze bestanden altijd .exe, oplettende gebruikers zouden dan al argwanend moeten zijn. VirusAlert adviseert gebruikers van Kazaa om .exe bestanden standaard uit te schakelen in het configuratiescherm.