Koffie verliest het van Internet

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Toegang tot het internet op het werk is belangrijker voor werknemers dan een kop koffie. Dit blijkt uit het Web@Work-onderzoek dat WebSense dit jaar voor de zesde keer heeft gehouden onder Amerikaanse IT-ers. 52% van de ondervraagden gaf toe dat ze liever hun kop koffie op het werk zouden opgeven dan de toegang tot internet.

Het onderzoek geeft een fijn beeld van de verschillend in surfgedrag tussen IT-beslissers en IT-beheerders.
Zo blijkt dat IT-beheerders surfen gemiddeld 12,6 uur per week. Hiervan is 3,4 uur niet aan werk gerelateerd. IT-beslissers denken daarentegen dat hun medewerkers bijna zes uur (5,9) besteden aan het bezoeken van websites die niet met het werk te maken hebben.

Wat betreft het internetgebruik zegt 48% van de IT-beheerders dat men internet alleen voor werkgerelateerde taken gebruikt, terwijl 40% vindt dat internet vooral bedoelt is voor werkgerelateerde taken, maar dat sommige persoonlijke taken, zoals internetbankieren, toch gewoon moeten kunnen. Tien procent van de ondervraagden gebruikt het internet op het werk voor de helft privé en voor de andere helft voor het werk.

De werknemers die internet gebruiken voor persoonlijk gebruik, gaan met name naar sites voor nieuws (81%), privé e-mail (61%), internetbankieren (58%), reizen (56%) en online shoppen (52%).

Van de werknemers die aangaven Instant Messaging (IM) te gebruiken op het werk, verstuurt of ontvangt 43% bijlagen via dit medium. In vergelijking met 2004 is dit een stijging van 6%. Van de ondervraagden gebruikte 29% IM voor zakelijke doeleinden en navraag bij de IT-managers in dit onderzoek leert dat tweederde van de bedrijven geen beleid op het gebied van het gebruik van IM heeft.

Effect op schrijfruimte
IT-managers schatten dat 6% van de totale schijfruimte van een organisatie gebruikt wordt door niet-werkgerelateerde bestanden zoals mp3’s, foto’s en films. Elf procent zegt zelfs dat minimaal 11% van de totale opslagcapaciteit gebruikt wordt door bestanden die voor privé-doeleinden zijn opgeslagen op het bedrijfsnetwerk.