Kopieerbeveiliging van HD DVD gekraakt

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

De kopieerbeveiliging van HD DVD’s is gekraakt. Althans dat beweert een hacker met de naam Muslix64. Als bewijsmateriaal heeft hij een filmpje op de website youtube.com gezet.

Volgens het filmpje vond Muslix64 de encryptiesleutel in het geheugen van zijn pc, waarna hij in staat was de HD DVD naar zijn harde schijf te kopiëren en vervolgens te decoderen. HD DVD gebruikt net als Blu-ray de kopieerbeveiliging AACS. Voorlopig is het nog niet mogelijk om blu-ray-films te kopiëren, omdat deze niet alleen gebruikmaken van AACS, maar ook van de bd+-kopieerbeveiliging.

Om het beveiligingssysteem te omzeilen schreef de hacker BackupHDDVD, een op Java gebaseerde applicatie. Met deze applicatie wordt de film van het schijfje gehaald en naar de harde schijf gekopieerd. Tevens wordt de encryptie weggehaald. Hoe dat werkt, toont hij in een filmpje. De software is volgens de maker nog erg instabiel, maar hij zegt in januari een update te gaan leveren. De CSS-encryptie voor conventionele DVD’s werd erg snel gekraakt door Jon Johanssen. Daarom staken bedrijven veel geld in werk en onderzoek resulterend in deze ‘onkraakbare’ AACS-encryptie. Het wordt afwachten hoe de firma’s hierop zullen reageren. Volgens sommigen moet het mogelijk zijn om AACS-sleutels zodanig aan te passen dat deze back-upsoftware onbruikbaar wordt.