Krakers overheidssites opgepakt

  • Bron (c) 2004, Telegraaf

De politie heeft dinsdagochtend twee personen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor de computeraanval op de internetpagina’s regering.nl en overheid.nl, ruim een maand geleden. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft dat bevestigd.

Als gevolg van de aanval waren de overheidswebsites vier dagen onbereikbaar. De krakersroep 0x1fe eiste de actie op. Het zou een protest vormen tegen het kabinetsbeleid.

De politie Haaglanden heeft de mannen aangehouden in een gezamenlijke actie met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het duo verschijnt vrijdag voor de rechter-commissaris. Tot die tijd doet het OM geen mededelingen over de identiteit van de verdachten en de plaatsen waar de arrestaties zijn verricht.

De overheidspagina’s waren onbereikbaar door een zogenoemde DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) waarmee de internetters de sites vele keren opvragen en het systeem overbelasten. De groep verklaarde dat voor de aanval 180.000 slechtbeveiligde computers uit de hele wereld werden misbruikt.

Ook mailadressen die eindigen op @regering.nl en @kabinet.nl, waren erdoor onbereikbaar. Bronnen rond het onderzoek hebben gemeld dat verder nog tientallen internetpagina’s werden aangevallen door dezelfde groep. Ook een aantal van deze getroffenen deed aangifte.

Een van de computerkrakers is de 18-jarige Eric de Vogt uit Breda die tegenover verschillende media bekende verantwoordelijk te zijn. Hij staat te boek als de hoofdverdachte. De Vogt zou niet alleen hebben gehandeld. In totaal zou het gaan om zeker vier daders.

Het OM wil niet bevestigen dat hoofdverdachte is aangehouden en gaat evenmin in op de vraag of er nog meer arrestaties zijn te verwachten. Bronnen en buurtbewoners bevestigen dat de jonge Bredanaar dinsdagochtend vroeg is gearresteerd.

De stichting die voor de overheid het beheer en de webruimte van regering.nl en overheid.nl verzorgt, heeft eerder aangekondigd dat Eric de Vogt een schadeclaim tegemoet kan zien. ICTU die zegt “reële schade” te hebben ondervonden schat dat de claim uitkomt op enkele tienduizenden euro’s.