Kritiek lek in de Acrobat Reader software (.pdf) kan eenvoudig worden verholpen

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Sinds vorige week is een ernstig lek in Adobe Acrobat Reader ontdekt dat eenvoudig door aanvallers kan worden misbruikt om controle over uw systeem te krijgen. Vandaag heeft Adobe een update uitgebracht waarmee dit lek eenvoudig kan worden verholpen.

De gratis Acrobat Reader is naar schatting aanwezig op 90 procent van alle pc’s. Vooral gebruikers van Acrobat Reader versies t/m 7.0.8 dienen zo spoedig mogelijk de patch te installeren. Via hun huidige versies kunnen zij de software updaten. Gebruikers kunnen ook de nieuwste versie Acrobat Reader 8 downloaden waar het lek niet aanwezig is.

Verschillende security-experts van o.a. VirusAlert, Symantec en Erisign Idefens waarschuwden begin dit jaar voor een ernstig veiligheidslek in Adobe Acrobat Reader. Via het beveiliginglek kunnen hackers door middel van een speciaal gemaakt PDF-bestand een pc overnemen. Als een gebruiker zo’n ‘kwaadaardig’ PDF-document opent, crasht Acrobat Reader. Vervolgens kunnen er andere kwaadaardige codes op de getroffen computer worden uitgevoerd.

Het probleem doet zich voor bij gebruikers van de browsers Internet Explorer 6 en Mozilla Firefox. Vooral de combinatie met Adobe Reader 7 en Windows XP Service Pack 1 levert risico’s op. Maar ook de combinatie Internet Explorer 6 met Adobe Reader 4 en Windows XP Service Pack 2 loopt gevaar.

Installeren van de update
Mogelijkheid 1
De update binnenhalen via het programma Acrobat Reader, kies in het programma-menu voor de keuze “help” en “check for updates now”. Het programma maakt dan zelf verbinding met de update pagina en installeert het update-bestand.

Mogelijkheid 2
Gebruikers van Adobe Acrobat t/m versie 7.08 kunnen een update binnenhalen via de website van Adobe; klik hier

Mogelijkheid 3
Een andere mogelijkheid is om uw huidige versie op te waarderen naar versie 8.0 welke u gratis kunt dowloaden; klik hier