‘Kwart internetverkeer is illegaal’

  • Bron (c) 2011, VirusAlert

Bijna 25 procent van al het internetverkeer ter wereld bestaat uit gepirateerde content. Bittorrent heeft daar het grootste aandeel in, gevolgd door cyberlockers en streaming video sites.

Volgens een onderzoek (pdf) uitgevoerd in opdracht van filmmaatschappij NBC Universal door het Londense onderzoeksbureau Envisional, bestaat 23,8 procent van al het internetverkeer uit het uitwisselen van illegale content. Het meeste illegale verkeer komt tot stand via bittorrent (11,4 procent), gevolgd door verkeer via cyberlockers (5,1 procent) en het streamen van video via sites als Megavideo (1,4 procent). De rest van het illegale verkeer gaat via andere peer-to-peer (p2p) netwerken zoals Gnutella en eDonkey en filesharingsites als Usenet nemen de rest voor hun rekening.

Volgens de onderzoekers is 17 procent van al het internetverkeer in de VS illegaal, waarbij zeker de helft via bittorrent wordt verspreid. Ook de zogenaamde cyberlockers zijn populair in Amerika.

Nieuwsgroepen populair in Europa
In Europa liggen de verhoudingen iets anders. Ook daar wordt veel gebruik gemaakt van bittorrent, dat 90 procent van het p2p-verkeer voor zijn rekening neemt. Europeanen zijn ook fervent gebruikers van nieuwsgroepen, goed voor 4,7 procent van het Europese internetverkeer. In de top vijf van andere regio’s komen die nieuwsgroepen niet voor. Verder zou eDonkey-verkeer goed zijn voor 3 tot 5 procent van het Europese verkeer. eDonkey is vooral populair in Spanje, Frankrijk en Italië. Het percentage inbreukmakend internetverkeer in Europa wordt niet door de onderzoekers gespecificeerd.

lees verder op WebWereld.nl