Kwetsbaarheid Android toestellen gemakkelijk te dichten met speciale ESET app

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

Het beveiligingslek van vele Android toestellen, waardoor het mogelijk is om via 1 enkele regel code het toestel te wissen, is met de speciale app van ESET te dichten. De app is gratis beschikbaar in de Google Play store.

De kwetsbaarheid werd onlangs tijdens een beveiligingsconferentie onthuld. Met de Unstructured Supplementary Service Data (USSD) code is het mogelijk om een zgh. hard reset uit te voeren, waardoor het toestel teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen en een gebruiker alle instellingen, gegevens, fotos en videos kwijtraakt.

Op populaire Android toestellen kunnen kwaadwillenden nu op verschillende manieren onterecht deze USSD code opdracht uitvoeren. Het bezoek aan een website is al genoeg om de code uit te laten voeren op een vatbare telefoon. Andere mogelijkheden zijn per SMS, QR code, NFC toepassing of door op een link in de browser te klikken.

De app van Eset waarschuwt de gebruiker op het moment dat er een kwaadaardige code wordt gedetecteerd en houdt het toestel op deze manier veilig van misbruik.